Пазарът купува франкове, йени, злато и сребро преди вота за Brexit

Петко Баховски и Андрей Стойчев в Invest/Or, 19.06.2016

10:30 | 20 юни 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите купуват франкове, йени, злато и сребро преди вота за Brexit. Това коментираха главният изпълнителен директор на консултантската компания Bahovski Finance Петко Баховски и дилърът в Делтасток Андрей Стойчев в седмичното обзорно пазарно предаване Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Свилен Колев.

Двамата говориха за паричната политика на централните банки на Швейцария, САЩ, Англия и Япония, които проведоха своите редовни заседания през миналата седмица.

От студиото на Bloomberg в Лондон Баховски, който работи и живее в Швейцария, оцени ефективността на паричната политика на централната банка на алпийската страна, влиянието на отрицателните лихви в страната, нивото на франка, евентуалните последици от Brexit и отзвука от проведения наскоро референдум за безусловния базов доход.

В периоди на несигурност, каквато има в навечерието на британския референдум на 23 юни, инвеститорите поглеждат към сигурни активи, каквото качество имат швейцарският франк, японската йена и благородните метали от рода на златото и среброто. Андрей Стойчев потвърди, че в тази среда търсенето им е високо, като към тях добави и австралийският долар.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев и дилърът в Делтасток обърнаха внимание на балансите на Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка, Японската централна банка и на Централната банка на Швейцария на фона на количествените улеснения и интервенциите на валутните пазари.

Обект на анализ бяха и измененията на курса на еврото, лирата и йената спрямо долара през последните 12 месеца. Докато при единната валута няма значителна промяна, то лирата е поевтиняла с около 10% спрямо щатските пари за този период, а йената е поскъпнала с около 15 на сто до около 104 йени за долар. Андрей Стойчев посочи, че Японската централна банка ще е склонна да окаже подкрепа за курса, ако той достигне 100 йени за долар.

В традиционния обзор на някои от по-важните предстоящи събития международният редактор в Investor.bg Радина Колева акцентира върху предстоящия британски референдум на 23 юни и кои пазари ще реагират първи на предварителните резултати от вота.

[video]