Готова ли е България да приеме еврото

Димитър Чобанов, InvestOr?, 12.06.2016

10:57 | 13 юни 2016
Автор: Investor.bg
Димитър Чобанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Чобанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма сериозни причини да бърза с приемането на еврото, имайки предвид ползите за българския лев от режима на валутен борд и въпреки че е референтна страна при формирането на критериите за инфлацията и лихвените проценти, свързани с критериите за членство в еврозоната. Така преподавателят в катедра „Финанси“ на УНСС Димитър Чобанов коментира последния „Доклад за конвергенцията“ на Европейската централна банка (ЕЦБ) в предаването Invest/Or със Свилен Колев по Bloomberg TV Bulgaria. 

България е една от страните, които са в основата на формирането на критериите за инфлацията и лихвените проценти, свързани с критериите за членство в еврозоната. Въпреки че в България има дефлация, тя се използва за бенчмарк при определянето на критерия за инфлация, защото имаме икономически растеж, поясни Чобанов. 

Той оцени, че страната ни се вмества и в критериите за стабилност на публичните финанси, но не се е приближила достатъчно до критерия „доход на глава от населението, който не е част от Маастрихтските критерии, но е съществен за правителството, което следва да вземе решение дали да приемем еврото или не. Преподавателят от УНСС оцени, че доходът на глава от населението у нас е около 40% от средния за Европейския съюз.

Финансистът коментира още, че валутният борд ще бъде запазен до приемането на еврото. Интересен за валутния курс ще бъде престоят в т.нар. „чакалня“ на еврозоната – Валутно-курсовия механизъм II, защото по това време ангажимент за поддържането му ще има не само БНБ, но и ЕЦБ.

Законовите изисквания, които все още не се изпълняват, но се посочват във всеки доклад на ЕЦБ, най-вероятно ще се покрият, когато наближи моментът България да се присъедини към еврозоната. По думите му в даден момент те ще бъдат изпълнени, тъй като те също са от значение, независимо дали количествените критерии са покрити.

Запитан дали България ще се присъедини към еврозоната до края на мандата на гуверньора на БНБ Димитър Радев, каквато заявка даде той, след като направи цялостна оценка на българския финансов сектор, Чобанов каза, че в доклада на ЕЦБ проверките на активите на банките и небанковите финансови институции е един от основните критерии за това. Финансистът не се ангажира с прогноза и дали това ще е факт до края на мандата на гуверньора.

Според него България няма и толкова сериозни причини да бърза с приемането на еврото, тъй като в условията на валутен борд българският лев черпи немалко ползи от единната валута и дава малко повече степени на свобода за реакция на българските власти в случай на неблагоприятни обстоятелства.

Димитър Чобанов смята, че на изпълнението на изискванията трябва да се гледа в дългосрочен план.

Той коментира и предимствата, и недостатъците на банковия надзор в еврозоната за България, ако тя приеме еврото.

Вижте целия разговор във видеото: