Дивидентите на БФБ са на едно много добро ниво

Цветослав Цачев в InvestOr?, 29.05.2016

09:51 | 30 май 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка:
Снимка:

Средната дивидентна доходност на Българската фондова борса (БФБ) тази година е 3-4%. Това коментира главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев в седмичното обзорно пазарно предаване InvesOr? по Bloomberg TV Bulgaria.

„Дивидентите са на едно много добро ниво, особено когато сравняваме с понижаването на лихвите по банковите депозити, които вече са чувствително под 1%. На БФБ говорим за доходи от дивиденти от 3-4% средно, което е близко до нивото от миналата година“, каза той и оцени, че дивидентният сезон тази година е добър.

За Цачев е по-важно, че някои от най-ликвидните дружества на борсата отново ще плащат дивиденти, без значение, че някои компании ще раздадат по-нисък дивидент, а други – по-висок. По думите му това зависи от икономическата среда, в която те развиват своя бизнес, което влияе на финансовите им резултати. Все пак едно от задължителните условия за разпределянето на дивидент към акционерите е наличието на печалба.

Главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг АД посочи като добра новина факта, че тази година повече компании ще раздават дивиденти. Той даде за пример Софарма, която отново ще зарадва акционерите, след като миналата година не даде дивидент заради кризата в Русия и Украйна, както и Албена, и Неохим.

За Цачев е важно и отношението на пазара към дивидентните компании, защото по думите му инвеститорите са „дивидентно-ориентирани“. От своя страна следването на дивидентна политика пък е доказателство за инвеститорите, че бизнесът върви, че отношението на големите акционери към по-малките е положително. Според него тази връзка се задълбочава все повече.

„Българските компании в момента са стабилни, инвестират и същевременно разпределят дивиденти“, оцени Цачев в контекста на предизвикателната икономическа среда.

В рубриката „Актив на седмицата“, в която водещите на InvesOr? показват графики, таблици и данни, засягащи основната тема на предаването, Свилен Колев обобщи предложенията за дивиденти на дружествата, попадащи в основния индекс на БФБ – SOFIX. Повече от половината от 15-те компании, формиращи индекса, ще разпределят дивиденти от печалбите си за 2015.

Цветослав Цачев подчерта, че за момента видимият отсъстващ от участието в дивидентния сезон е Булгартабак-Холдинг, където все още не се знае дали ще има дивидент, защото годишното общо събрание все още не е свикано.

Главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг коментира и предстоящия „Ден за акции“, който тази година ще се проведе на 8 юни, като каза, че инициативата трябва да е насочена и към разпространението на информация за пазара, а да не се свързва само с възможността да се сключват сделки без такси и комисиони. Цачев приветства и проекта SEE Link, насочен към интегрирането на локалните капиталови пазари.