Ниският дълг не е гаранция за стабилност

Радослав Пашов в InvestOr?, 15.05.2016

16:05 | 16 май 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ниските публични задължения не са гаранция за стабилност. Ако вземем прибалтийските държави, там с относително малко публични дългове видяхме срутвания по време кризата. Това заяви в предаването InvestOr? Преподавателят по корпоративни финанси от Университета за национално и световно стопанство Радослав Пашов. По думите му тендецията на рязко покачване на държавните задължения на България е негативна, „но е рано да се говори за дългова спирала“.

Според Пашов „еврофондовете са постулатът, върху който ние градим икономиката“. „Ако ги няма европейските пари, ние губим една от структурните части на икономиката си. Причината за това е, че разчитаме прекалено много на тях“, отбеляза експертът.

Включване по телефон директно от Лондон направи съавторът на InvestOr? Свилен Колев, който коментира последните прогнози на Европейската банка за възстановяване и развитие за българската икономика. Според експертите през 2016 и 2017 икономиката на България. ще расте с по 2,5%. Оценката за тази година е ревизирана в положителна посока, като ако се сбъдне, растежът ще бъде малко над, но близо до средния за региона на Югоизточна Европа.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев акцентира на движението на юана в последните 8 години. Китайската валута удари 2-месечно дъно, но понижението е нищо в сравнение с рязкото обезценяване от 2008 насам. Натискът идва от действията на Китайската народна банка, която по този начин стимулираше обезценяването на дълговете, деноминирани в юани, и същевременно предоставяше евтино финансиране на засегнатите от кризата държавни компании.

Повече от предаването може да видите в двете части на InvestOr?: