ВЕИ са най-бурно развиващата се част от енергетиката

Никола Газдов в InvestOr?, 08.05.2016

17:00 | 9 май 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Секторът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се развива повече от добре. В глобален план това е частта от енергетиката, която се развива най-позитивно, най-впечатляващо, със сериозен темп на увеличаване на инсталираните мощности.

Това заяви в предаването InvestOr? в ефира на Bloomberg TV Bulgaria управляващият партньор в Ренърджи Никола Газдов. Той коментира ситуацията в енергийни сектор в глобален план, като акцентира и върху това къде се намира България на фона на международните тенденции.

По думите на Газдов за пръв път през 2015 г. сме имали преминаване на границата от 350 млрд. долара годишно при инвестициите в сферата на ВЕИ.

„Една тенденция, която наблюдавахме в Европа в последните години започна да се проявява и на глобално равнище – повече нови инвестиции в слънце, вятър и вода, отколкото в конвенционални технологии, като въглища“, каза Газдов.

Коментар по темата направи и енергийният експерт Атанас Тасев. Според него България трябва да мисли за оптималния микс, който "ще достави надеждна енергия на крайния потребител на минимална цена“.

„Енергията от фосилни горива реално няма никакъв шанс. В крайна сметка на терена остават ядрената енергетика и ВЕИ-тата в пропорции, които бъдещето ще определи“, каза Тасев.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев направи анализ на австралийската икономика в последните 5 години в контекста на последните данъчни и регулаторни промени, които предложи местното правителство.

Впечатление прави силният икономически растеж на страна в период, който идва въпреки забавянето на Китай – най-големият външен пазар за страната. Всичко това се базира най-вече на относителни умерената лихвена политика, която продължава да е далеч по-консервативна от тази в останалите развити страни по света.

Повече може да видите в двете части на InvestOr?: