Цанов: Стимулите на ЕЦБ няма да доведат до желания резултат

InvestOr?, 13.03.2016

03:37 | 14 март 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Методи Цанов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Методи Цанов, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Марио Драги компенсира със сегашните си действия заседанието от декември, когато пазарът беше разочарован от това, което се случи. Сега централният банкер по-скоро изненада пазарните участници положително, т.е. приеха се повече мерки, отколкото се очакваха. Друг е въпросът дали е има някакъв ефект от действията на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Това заяви в предаването InvestOr? по Bloomberg TV Bulgaria икономическият анализатор в Инфограф Методи Цанов.

Според експерта ЕЦБ за пореден път е показала, че тези мерки нямат ефект, което може да се види от всичките цели, които банката си е поставила. „Мисля, че тези стимули няма да доведат до очаквания резултат“, отбеляза той.

По думите на икономиста банките едва ли ще пренасочат свободните средства, които ще им останат от новите стимули на ЕЦБ към кредитирането в еврозоната. Цанов счита, че тези пари ще бъдат инвестирани в държавни ценни книжа (ДЦК). „Една от причините за слабото кредитиране в еврозоната е няма такова качествено търсене, каквото целят от ЕЦБ. Банките са много по-внимателни в момента. Фактор е и, че те имат много лоши активи, натрупани в техните баланси“, отбеляза Методи Цанов.

Коментар по темата направи и дилърът от Делтасток Андрей Стойчев. Според него картината, която Драги нарисува е била очаквана от пазара. „Единственото неочаквано нещо беше част от изявлението на централния банкер, който заяви, че най-вероятно няма да има последващи понижения на лихвите. Това беше прието с доста резерви от всички участници на пазара“, коментира Стойчев.

По думите му основният инструмент, който би довел до повишаване на нивото на инфлацията е разширяването на стимулите. „Аз имам своите резерви относно безкрайно лесните пари, които чрез банките мога да достигнат до всяка една икономика от еврозоната“, добави експертът.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият на предаването Димитър Вучев направи сравнителен анализ на движението на японските облигации с падеж след 10 години и бенчмарковите за еврозоната ДЦК на Германия със сходен падеж. Вучев акцентира на сходното движение на доходността по двата типа книжа в последните месеци, като отбеляза, че германските ДЦК се приближават все повече към нулата, което ще доведе до „японизация“ на европейския облигационен пазар.

Повече от предаването може да видите в двете видеа: