Как се справят европейските и американските банки след кризата

Invest/Or?, 28.02.2016

14:34 | 29 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Петко Вълков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петко Вълков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големите банки в Европа са изправени пред процеси по преструктуриране на дейността си, продажба на недоходоносни активи, смяна на мениджмънта и съкращаване на персонал. На този фон европейските банки не са в толкова добра форма в сравнение с американските си конкуренти, които веднага след финансовата криза увеличиха капиталовите си буфери.

Това коментира главният изпълнителен директор на УД Конкорд Асет Мениджмънт АД Петко Вълков в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria по отношение на предизвикателствата и средата, в която оперират европейските банки.

Според него главно влияние върху финансовите резултати на банките на Стария континент, които бяха една от основната тема на предаването, оказва политиката, която провежда Европейската централна банка.

А очакванията за въвеждане на още по-отрицателни лихвени проценти в еврозоната ще натиснат допълнително печалбата им. Петко Вълков очаква ЕЦБ да въведе допълнителни стимулиращи мерки още през март. Той подчерта и рисковете по отношение на експозициите на банките към петролни и газови компании.

Главният изпълнителен директор на УД Конкорд Асет Мениджмънт АД посочи, че като цяло банките лобират против отрицателните лихви и определи банковия сектор в Италия за „особен случай“.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев разгледа изменението в цените на акциите на 20 от най-големите европейски банки от началото на годината.

Сред разгледаните трезори с около 40% поевтиняват акциите на швейцарската Credit Suisse Group и италианската UniCredit, с около 30% - тези на германската Deutsche Bank и британската Barclays, а с най-малко, или само с около 2%, - тези на датската Danske Bank. 

Значението на проекта SEE Link, който обединява фондовите борси на България, Македония, Хърватия, а вече и Сърбия, и Словения, за регионалните пазари коментира портфолио мениджърът в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД Гено Тонев. С него Свилен Колев направи и прегледа на предстоящите събития за настоящата седмица, измежду които са данните за инфлацията в еврозоната и безработицата в САЩ.

Вълков и Тонев изразиха и мнения и по друга тема в предаването - отпадането на изискването за публикуване на тримесечни отчети за публичните дружества на Българска фондова борса. 

Повече може да видите в двете части на Invest/Or?