Цачев: Сделката между ОПЕК и Русия е новината на столетието за петрола

Китай е най-важният фактор за психологическото отношение на инвеститорите към цената на суровината, коментира главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг

06:40 | 22 февруари 2016
Обновен: 06:40 | 22 февруари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споразумението за замразяване на добивите между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия не е новината на седмица, месеца или годината, а на столетието за петролния пазар. Това заяви в предаването InvestOr? По Bloomberg TV Bulgaria главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев. По думите му дневните изменения от 5-10% при „черното злато“ вече са станали „стандарт“, като са водени основно от спекулативните залози на големите инвеститори и хедж фондовете.

„Китай е най-големият фактор на петролния пазар като консуматор, защото расте. Развитите страни, грубо казано САЩ и Европа, консумират по-малко петрол през последните години. Мястото, където нараства потреблението, е Азия. Китай е най-важният фактор за психологическото отношение на инвеститорите към цената на петрола. Потокът от негативни новини от страната влияе на настроенията на пазарните участници, въпреки че Китай не намалява покупките си“, отбеляза главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

Цачев изтъкна, че никой не е оценил правилно способността на американските компаниите да изкарат толкова много петрол на пазара, което да доведе и до толкова рязък спад на цените. „В момента реалистично изглежда цената на петрола да е 40-45 долара към края на 2016, ако имаме още по-силно намаление на добива в САЩ и стабилизиране на търсенето в глобален мащаб“, коментира той.

Коментар по темата чрез връзка по Skype направи и портфолио мениджърът на „Адванс Инвест“ Георги Георгиев. Според него пазарът се е успокоил след сделката между ОПЕК и Русия. „Този импулс ще доведе до краткосрочен ръст на цената на петрола. Възможно е да видим цени до 37 долара, преди отново обаче да видим поевтиняване“, коментира той.

Георги заяви още, че „трябва да знаем, че всички такива слухове преди да има подписано споразумение не значат нищо. Може да направим аналогия с това, което се случи през 1998, когато по подобен сценарий ОПЕК и Русия договаряха сделка за намаляване на предлаганите количества, което в крайна сметка не доведе до нищо“, изтъкна портфолио мениджърът на „Адванс Инвест“.

Повече може да видите в двете части на InvestOr?: