Как се развива пазарът на взаимни фондове

InvestOr?, 31.01.2016

12:48 | 1 февруари 2016
Обновен: 17:16 | 12 ноември 2020
Автор: Даяна Попова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Водещата причина за срива на международните борси е случващото се в Китай. В момента се наблюдава едно изчакване на повечето инвеститори, за да се види накъде отиват пазарите, къде е тяхната посока. Toва коментира в предаването InvestOr? в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Красимира Паунина, портфолио мениджър в Select Asset Management.

Според Паунина „наблюдавахме едно изчакване от страна на Федералния резерв по отношение на политиката на покачване на лихвите“. „Това действие беше наистина много добре обмисляно и изчаквано, като се наблюдаваха редица икономически фактори на самата страна (САЩ – бел. ред.)“, посочи портфолио мениджърът.

„Кога ще започне и ще завърши един цикъл е трудно да се прогнозира. Определено обаче ние сме по стъпките на този цикъл. Една от причините за всичко това, което наблюдаваме на пазарите, е сривът на цените на суровините“, oтбеляза Красимира Паунина.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Димитър Вучев разгледа представянето на трите най-големи взаимни фонда в света – SPDR S&P 500, Vanguard 500 и Vanguard TSM, от средата на 2015, когато започна срива на глобалните активи, насам. Анализът показва, че въпреки че голяма част от активите – акции, суровини, облигации, да са на червено, взаимните фондове губят минимална стойност за периода. „Това прави взаимните фондове една интересна алтернатива“, коментира Вучев.

Димитър Вучев разгледа предстоящите събития с главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов. Двамата коментираха дългоочакваната Пролетна икономическа прогноза на Европейската комисия, предстоящото заседание на Английската централна банка и очакваните данни за представянето на трудовия пазар в САЩ през януари.

Повече може да видите в двете части на InvestOr?:

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.