Може би сме близо до икономическа рецесия

Красимир Йорданов, финансов анализатор в KY Research, Invest/Or, 25.02.2018

20:30 | 25 февруари 2018
Красимир Йорданов, финансов анализатор в KY Research. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Красимир Йорданов, финансов анализатор в KY Research. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Може да очакваме засилена инфлация не само в САЩ, но и в еврозоната. ЕЦБ не само ще прекрати програмата по изкупуване на активи, но и ще увеличи лихвите. Това каза Красимир Йорданов, финансов анализатор в KY Research, в ефира на „Invest/Or“ с водещ Ивелина Петрова. 

Риск е, че от десет години години нямаме икономическа рецесия и може би сме в такава точка, че приближаваме този момент.

Що се отнася до европейската банкова система, Йорданов смята, че тя е на добро нива спрямо нивата от кризата.

По думите му всички общи показатели се подобряват, има ръст на кредитирането, както на ипотечни - така и на потребителски и бизнес кредити.

„Въпреки това обаче остават някои рискове като например това, че необслужваните кредити са на доста високо ниво. Това всъщност задушава кредитирането, тъй като банките постепенно като обслужват тези кредити са длъжни да заделят допълнителен капитал“.

Според него ако банките изведнъж отпишат или продадат тези кредити, тогава ще има недостиг на собствен капитал и банките няма да могат да отговорят на капиталовата адекватност, а това би довело да загуба на доверие в системата и до финансова криза.