Ще има ръст на преките чуждестранни инвестиции през 2018-2019

Лъчезар Богданов, Industry Watch, Invest/Or, 25.02.2018

20:30 | 25 февруари 2018
Лъчезар Богданов, Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лъчезар Богданов, Industry Watch. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Продължава тенденцията за относително ниско ниво на преките чуждестранни инвестиции. За последните 6 години те се колебаят между 3-4% от БВП, което е значително по-ниско от периода до 2008. Това каза Лъчезар Богданов от Industry Watch в предаването „Invest/Or“ с водещ Ивелина Петрова.

„За целия период на прехода и на създаването на пазарна икономика и в България и Руемъния, у нас има повече преки инвестиции на човек от населението. България всъщност през 2006 беше номер едно в Източна Европа“.

Според него намаляването на нетния размер на преките инвестиции през последните няколко години се дължи частично на намаляване на външната задлъжнялост и на репатриране на печалби сред част от чуждестранните комапании, особено в банковия сектор.

„Мисля,че този процес спря и че тази и следващата година ще отчетем малко по-осезаем ръст на преките инвестиции. Отново ще мръднем малко напред в тази своеобразна класация. И логично да бъде така“.

Богданов смята, че ако в България политиката е насочена към благоприятна бизнес среда, ако се запазва относително ниската данъчна тежест върху бизнеса и ако се правят и други реформи, които придвижват България все повече към отвореност, електронно управление и ниска административна тежест, то тогава е логично в България да има доста повече инвестиции в сравнение с с по-затворени икономики като Румъния или Полша.

„Очаквам през 2018 и 2019 да има по-сериозен ръст на преките чуждестранни инвестиции. И по-сериозен ръст на кредитната активност, тъй като банките едва от скоро се възстановиха от консервативната си реакция на кризата“.