Шистовите производители в САЩ пренаписват петролните пазари

Николай Шуманов в Invest/Or, 06.08.2017

20:00 | 6 август 2017
Обновен: 14:42 | 8 август 2017
Автор: Кирил Петков
Снимка: freeimages.com
Снимка: freeimages.com

Американските шистови производители - с големите си обеми, множеството независими производителки, краткия си цикъл на развитие, възможността да намалят бързо разходите си за производство, създадоха нова ситуация на пазара, която противодейства на съкращенията в добива от страна на ОПЕК. Това коментира Николай Шуманов, дилър в BenchMark Finance, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

„Това американско производство на шистов петрол и възходът на други производители като Бразилия и Мексико, които се борят за пазарен дял, дават различни опции и оказват натиск върху решението на ОПЕК. Може в бъдеще да видим или продължаване на това споразумение, а защо не и още намаляване на производството на страните, които са включени в него“, допълва той.

Шуманов оценява представянето на петрола през първото полугодие като изключително волатилно. „Особено второто тримесечие се оказа изключително предизвикателство за петрола, след като технологичните разработки в САЩ и намаленото напрежение в Нигерия и Либия спомогнаха за заздравяване на световното производство“, обяснява той.

„Това помогна да се компенсират съкращенията в добивите на други държави в ОПЕК и в Русия, като по този начин се възпрепятства възстановяването на баланса на търсенето и предлагането на пазара. Заради тази възобновена неустойчивост през юни цените на американския лек суров петрол и сорта Брент се понижиха под 50 долара, като обезсмислиха всички печалби, отчетени след миналогодишното решение на картела“, обяснява Шуманов.

По думите му през последно време според трейдърите най-голяма подкрепа на цените оказва затягащия се пазар в САЩ. „През юли например нефтените платформи се увеличиха с едва 10, което е най-малкият брой от средата на 2016 г.“, отбеляза експертът.

Шуманов допуска, че цената на петрола може да достигне до около 53 долара за барел до края на 2017.