Кризата филтрира неопитните играчи на жилищния пазар

Александра Тодорова в Invest/Or, 23.07.2017

21:05 | 23 юли 2017
Автор: Кирил Петков
Александра Тодорова, маркетинг мениджър в инвестиционната компания в жилищни имоти BLD. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Александра Тодорова, маркетинг мениджър в инвестиционната компания в жилищни имоти BLD. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има голяма разлика между жилищният пазар преди 10 години и това, което е той сега. Нормално е след криза да има подем в пазара и да се вдигнат цените, както се случва в цяла Европа.

Това заяви Александра Тодорова, маркетинг мениджър в инвестиционната компания в жилищни имоти BLD, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

“Преди 10 години, когато жилищният пазар отново беше в подем, този подем се дължеше на много фактори, включително влизането ни в Европейския съюз. Хората очакваха цените да се вдигнат драстично, очакванията бяха нереалистични, пазарът не беше толкова добре регулиран, имаше по-безразборно инвестиране, имаше много неподготвени играчи на пазара – инвеститори, които не са били запознати с начина, по който целия бизнес модел функционира”, обяснява Тодорова.

„В България има ръст в цените сега, защото преди това цените паднаха много драстично по време на кризата. Кризата в България като по-слаба икономика беше по-голяма особено в този сегмент“, допълва тя.

По думите й няма балон в сектора, както и няма няма драстичен скок в разрешителните, а нормална динамика особено спрямо 2007-2008 г. „Търсенето и предлагането доста се балансират. Сега все повече се търси ново строителство, защото е нормално да искаме да излезем от по-стара кооперация или от панелка и в София това е най-видимо“, казва Тодорова.

„Регулациите в сектора вече са много сериозни, вземането на разрешение за строеж е много тежък процес. Кризата филтрира доста сериозно неопитните играчи“, допълва тя.