Не чрез субсидии, а чрез адекватна данъчна политика се постига модернизация на автопарка

Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и ресурсите, Invest/Or, 16.07.2017

20:47 | 16 юли 2017
Боян Рашев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боян Рашев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изказвания като това на френския министър на околната среда, че Франция ще забрани напълно продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2040, просто яхват вълната на обществените настроения, като за такъв дълъг период не би могло да се знае как ще се развият технологиите.

Това коментира в студиото на Invest/Or с водещ Велко Каменов експерт по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев.

„Дотогава могат да се появят всякакви технологии. Много бърза промяна обаче в наличния автопарк няма как да се случи, защото това е обвързано с много неща като инфраструктура например. Ясно е, че електромобилите и хибридите ще заемат все по-голям дял, но този дял нараства бавно, особено в по-бедните пазари като България“, каза още той.

Според госта в студиото практиката държавата да дава субсидии на тези, които купуват електромобили и хибриди води то това едни богати хора да си купуват още по-хубави коли. „Това е доказано неработещо и реално спира развитието на електромобилите“, заяви той.

„Субсидиите работят докато ги има. Дания например спря субсидиите и пазарът на електромобили се срина. Те не работят. Данъчната политика работи, но тя трябва да бъде базирана на принципа, че замърсителят плаща“, добави експертът.

„Данъчната политика трябва да е такава, че коли, които емитират фин прах, азотни оксиди и т.н., трябва да излизат по-скъпи“, посочи Рашев.

Повече по темата, както и коментар по други важни теми на деня като динамиките около Парижкото споразумение за климата и др. вижте във видеото по-горе.