Къде се намира България на глобалната иновационна карта

Теодора Георгиева, председател на експертния съвет по иновации във Фондацията по приложни изследвания и комуникации, Invest/Or, 02.07.2017

21:00 | 2 юли 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Картината не остава много положителна за страната ни в сферата на иновациите. В т.нар. „Европейско иновационно табло“ България остава на предпоследно място, като след нас е Румъния.

Това каза в Invest/Or с водещ Велко Каменов председателят на експертния съвет по иновации във Фондацията по приложни изследвания и комуникации проф. Теодора Георгиева.

Картината за страната ни обаче изглежда доста по-положителна в други доклади и изследвания. „Един от тези доклади е посветен на глобалната конкурентноспособност. Там в групата на 138 държави България прави напредък от 4 позиции, като се придвижва до 50-то място. По тази методология шест страни-членки на ЕС остават след нас“, посочи още тя.

Този доклад измерва три основни групи показатели – базова среда и условия за растеж, на второ място растеж, основан на ефективност, и на трето – растеж, основан на иновации и развитие на бизнеса. Резултатите на България се дължат най-вече на растежа, основан на ефективността – макроикономическа стабилност, стабилност на финансовите и трудовите пазари. Но все още не успява да се придвижи по-напред в класацията, каквото е положението със всички останали страни от ЕС, които са или в категорията на държавите, чиито растеж се дължи на иновациите, или се доближават до тази категория“, обобщи проф. Георгиева.

„В Глобалния иновационен индекс също имаме лек напредък – от 38-ма на 36-та позиция“, допълни гостът в студиото.

„Резултатите от трите изследвания, не само в Европа, а и в световен план, всъщност са най-богатите държави. В тази връзка България е едно добро изключение в Глобалния иновационен индекс. Страната попада в групата на страните със среден до висок доход на глава от населението. В рамките на тази група показваме най-добри показатели след Китай“, изтъкна тя.

Вижте повече: