2019 няма да е краят на Brexit, а краят на първата фаза

Ивайло Яйджиев, Институт за европейски политики, Invest/Or, 25.06.2017

20:30 | 25 юни 2017
Автор: Investor.bg
Ивайло Яйджиев, Институт за европейски политики. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ивайло Яйджиев, Институт за европейски политики. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2019 няма да е краят на Brexit, а краят на първата фаза на Brexit. Това коментира Ивайло Яйджиев от Института за европейски политики в предаването Invest/Or с Радина Колева.

По думите му преговорите за много от бъдещите отношения между Великобритания и Европейския съюз ще отнемат повече от две години

“Великобритания повече или по-малко прие реда на преговорите, предложен от Европейския съюз (ЕС). Този ред е доста важен, защото първата графа, която ще трябва да се реши, за параметрите на развода, тоест по какъв начин и как Великобритания излиза от Европейския съюз през 2019. Това са плащане на поети задължения, решаване на правни въпроси, търговски въпроси“, обяснява Яйджиев.

„Следващият аспект е какви ще са отношенията след 2019 г. Тук са вече всички дискусии за бъдеща търговска сделка, за митнически съюз и т.н.“, допълва той.

По думите му третата тема са преходните разпоредби – как стигаме от 2019 г. до тази бъдеща сделка, имайки предвид, че сделките за свободна търговия отнемат обикновено над 10 години. Тоест до 2019 г. няма техническо време да се постигнат тези договорки.

“Има чисто административни въпроси, свързани с митниците например или с различни агенции. Великобритания от повече от 40 години няма търговска служба няма митници”, посочва Яйджиев.

Вижте повече във видеото: