Правителството на Ципрас е с рекордна непопулярност

Иван Петрински в Invest/OR, 21.05.2017

21:22 | 21 май 2017
Обновен: 14:22 | 23 май 2017
Автор: Кирил Петков
Атина, Гърция. Снимка: Pixabay
Атина, Гърция. Снимка: Pixabay

При гръцките протести има една специфика, която на пръв поглед е необяснима - самото гръцко общество не протестира срещу конкретни политически партии и фигури, а срещу определена политика. Това каза Иван Петрински, гл. редактор на гръцкото издание "Българските новини в чужбина", в предаването Invest/OR на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"Тази емоционалност се излива на улицата, минава един апогей, докато на практика политическите лица действат в онази посока, в която е правилно да се действа. На практика това, което се случва на улицата няма нищо общо с това, което се случва в политиката". 

Повечето гърци са много наясно с реалността, срещу която са изправени и че друг път за изход от ситуацията няма, категоричен бе събеседникът.

"Между 25 и 18 млрд. евро Гърция губи на година, защото не успява да събере данъчните си задължения. Ако този проблем бъде преодолян, Гърция няма да има нужда от толкова голяма финансова международна подкрепа".

Губи ли премиерът Ципрас позиции на фона на новите мерките за икономии? Какво доведе до разцепление на партията на Ципрас? Празни фоейрверки ли са успехите, които се декларират в събираемостта на данъците? Защо се спъват приватизационните сделки в Гърция?

 Вижте целия коментар: