Има фискално пространство за намаление на данъците

Петър Ганев, старши икономист в ИПИ, Invest/Or, 14.05.2017

20:30 | 14 май 2017
Автор: Investor.bg
Петър Ганев, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Ганев, икономист в ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фискално пространство за намаление на данъците има и то е видимо от бюджетния излишък от 1 млрд. лева, реализиран през първите три месеца. Това коментира старши икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев в предаването Invest/Or с Радина Колева. 

“Видимо е и от програмата на политическите партии, тъй като всяка една партия, без ГЕРБ може би [...], предложи някакво намаление на данъци, дори и левите. Въпросът е дали това ще дойде на дневен ред, тъй като постоянната смяна на правителствата през последните години направи така, че финансовото министерство да е в силната си позиция, да бъде консервативно и да отблъсква всякакви идеи за по-активна данъчна политика в името на стабилността“, посочва Ганев.

Той припомня, че новата управляваща коалиция не предлага намаление на данъци и посоката е към тяхното увеличение. „След последното намаление на данъците беше 2008 с въвеждането на плоския данък минаха 10 фискални години, без да е предприета каквато и да е стъпка за по-ниски данъци. Мисля, че макроикономически, гледайки бюджета и възстановяването на икономиката, то може да бъде подкрепено с такъв стимул към частния сектор, дали това ще бъдат ДДС или осигуровки“, казва още икономистът.

Повод за разговора е т.нар. Ден на данъчна свобода, който тази година се пада на 16 май. Тогава спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. Тази година 136 дни от годината работим за държавната хазна, което е с 3 дни повече от миналата. „Последните години, след 2009, когато удари кризата, ние нямам пример за намаляване на данъците, така че не можем да очакваме тази дата да дойде по-рано. Имаше различни ефекти на кризата върху приходите, които първо бяха потиснати, сега вече са възстановени. Дори последната година имаше изненадващо много приходи, тоест хазната се справяше доста добре откъм приходната част. Това е вярно и за тази година, за първите три месеца. По-доброто изпълнение на приходите води до това, че денят започва да идва все по-късно, тъй като все повече се изземва от данъкоплатците. Същевременно имаме и примери за увеличение на данъчната тежест, конкретно тази година бяха увеличени осигуровките, което вдига тежестта за всеки работещ българин. Грубо казано, това е една допълнителна винетка за всеки работещ. Горе долу толкова е цената на покачването на осигуровките с 1 процентен пункт“, обяснява Петър Ганев.

Според изчисленията на ИПИ 10 дни от тези 136 дни ще бъдат изработени от европейските данъкоплатци заради средствата, които България получава от Европейския съюз, около 2,6 млрд. лева. „Това е една сериозна сума и гони 10% от бюджета, друг въпрос е дали се харчат ефективно. Там има най-големи неефективности и прахосвания именно защото е чужд ресурс. Но ако не беше Европа и искахме да продължим същото харчене, трябваше да работим още 10 дни“, посочва Ганев.

Вижте повече във видеото: