Популизмът губи позиции, но опасенията пред еврото остават

Пламен Пейчев, трейдър, Invest/Or, 14.05.2017

21:00 | 14 май 2017
Автор: Investor.bg
Пламен Пейчев, трейдър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Пламен Пейчев, трейдър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има повод за оптимизъм на валутните пазари от гледна точка на политическата ситуация в Европа с оглед на загубата на позиции на силния популизъм. Това коментира трейдърът Пламен Пейчев в предаването Invest/Or с Радина Колева. 

"Но все още опасенията пред еврото остават от гледна точка на устойчивост на икономическия ръст, тъй като в северната част на Eвропа такъв има. В южната периферия на Европа той не е толкова подобрен. Все още безработицата остава доста висока. Картината в Италия не е никак добра именно заради високата безработица и много голям дял на дълга спрямо БВП. Вече 9 години откакто Италия е в криза, няма изгледи за подобрение," посочва Пейчев.

Коментирайки по-ведрата реторика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), Пейчев посочва, че има подобрение, но не може да се каже, че тотално сме загърбили лошото и няма никакви опасности. "Не трябва да забравяме, че има и някакви рискове заради южната периферия на еврозоната", допълва той.

"Очаквам ЕЦБ постепенно да оттегли своята подкрепа, и да спре да изкупува облигации. Това ще доведе до някакво поскъпване на еврото, но не може да се каже, че това ще дойде много скоро. Няма как да сме и оптимисти за много голямо поскъпване на еврото. Не е и нужно то да поскъпва много, защото това би довело до влошаване на възможностите за износ на европейска продукция извън Европа", казва още експертът.

Пейчев не очаква рязко поскъпване или поевтиняване на долара поради няколко причини.

Вижте повече във видеото: