90% от германските инвеститори биха избрали България отново

Кармен Щрук, зам.-управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в Invest/OR, 07.04.2017

22:28 | 7 май 2017
Автор: Кирил Петков
Кармен Щрук, зам.-управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кармен Щрук, зам.-управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България остава стабилна инвестиционна дестинация и продължава да бъде все по-атрактивна. Това сочат изводите от проучването на бизнес средата в България, което Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) провежда ежегодно, заяви зам.-управителят на камарата Кармен Щрук в предаването Invest/OR на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов.

"При въпроса "Бихте ли избрали отново България за бизнес дестинация, процентът на отговорилите с "Да" в последните години нараства. Тази година за пръв път 90% от фирмите отговарят положително на този въпрос". 

Данъчната система е от първостепенно значение за инвеститорите при избора им да се спрат на България като инвестиционна дестинация, както и членството в Европейския съюз. Достъпът до европейски и обществени субсидии, както и ниската цена на работната ръка също са сред важните за инвеститорите фактори, подчерта гостенката. 

Изгодното и чисто географско положение, което заема България също има решаващо значение, за да могат германските инвеститори да изберат страната ни, за да развиват бизнес. 

"97% от запитаните виждат икономическата обстановка като позитивна или като развиваща се в позитивна посока, а над 50% от запитаните възнамеряват да откриват нови работни места".

Има ли значение политическата ситуация? Кои са реформите, които бизнесът би искал да види в България? Как се оценява академичното образование от германските инвеститори?

Вижте целия коментар: