Елементите на разумната данъчна политика

Доц. Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, В развитие, 24.04.2017

23:40 | 23 април 2017
Обновен: 13:57 | 24 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Не бива да забравяме, че постъпленията в бюджета са преди всичко инструменти на политиката, а не са касичка, която в края на деня излиза на нула.

Това каза в предаването Invest/Or с водещ Велко Каменов доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

„Когато имате голям процент данъчно облагане на разходите за труд, по този начин хората се демотивират. По тази причина разликата между разходите за труд на работодателя и това, което работникът получава, се нарича данъчен клин. Това не са само данъци – тук влизат и осигуровки. Въпросът е не само как събирате данъците, а как ги харчите", коментира той. 

„Има една илюзорна представа, че България е страна с ниско данъчно облагане, което не е вярно. И не става дума само за облагането на труда. Трябва да се има предвид, че голяма част от постъпленията в бюджета идват от косвените данъци. Постъпленията в бюджета от тези косвени данъци у нас са от порядъка на 53%. В една Белгия например тези постъпления са наполовина като дял - т.е. данъчната политика е доста по-активна", добави Сарийски. 

Повече вижте във видеото: