Пропастта между Кремъл и младите руснаци се разширява

Красимир Янков, журналист, Invest/Or, 16.04.2017

09:15 | 17 април 2017
Обновен: 16:47 | 17 април 2017
Автор: Investor.bg
Красимир Янков, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Красимир Янков, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Протестите в Русия от края на март тази година и тези от 2011 са подобни по своята масовост, но имат и много различия и те са важни за сегашния социален и политически климат в страната. Това заяви журналистът Красимир Янков в предаването Invest/Or с Радина Колева.

Той коментира антикорупционните протести от миналия месец в Русия, до които се стигна след разпространение на разкрития на Фонда за борба с коруцията на опозиционера Алексей Навални. Обект на тези разкрития беше основно премиерът Дмитрий Медведев, като организацията на Навални твърди, че богатството му се дължи на редица корупционни схеми.

"През 2011 протестите бяха свързани най-вече с фалшифицирането на президентските изборите, които спечели Владимир Путин и продължиха около половин година под различна форма. Протестите тази година са антикоруционни и са насочени срещу Дмитрий Медведев", посочва Янков.

"От протестите в Русия се интересуват изключително много млади хора. Много коментатори в Русия отбелязаха, че за пръв път има толкова млади лица, дори ученици, които нямат 18 години. Най-младият арестуван беше на 12 или 13 години. Това показва, че всички тези опити от последните 17 години, откакто управлява Путин, за изграждане на патриотична, дори зомбирана младеж, която не е способна да мисли критично, са провалени благодарение на технологиите", допълва той.

По думите му тези млади хора са активни в интернет, получават и разпространяват информация свободно и по никакъв начин не се влияят от десетките младежки движения на "Единна Русия". "Това показва, че има огромна пропаст и тя се разширява с всеки арест между властите и младите руснаци, родени след 2000., които не са виждали в живота си друг президент освен Владимир Путин. Това показва, че руските власти имат сериозен проблем и че протестите не са поредната акция на опозицията, на Алексей Навални. Самият протест вече носи различен характер", казва Красимир Янков.

Вижте повече във видеото: