Българският глас трябва да се чува в дебата ЕС-Турция

Весела Чернева в Invest/Or, 19.30.2017

13:21 | 20 март 2017
Автор: Кирил Петков
Снимка: freeimages.com
Снимка: freeimages.com

България трябва да е много активна в дебатa между Европейския съюз и Турция. Това е единствената печеливша стратегия. Това заяви Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика, в предаването Invest/Or на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Радина Колева.

Тя коментира изборите в Холандия, ролята на дипломатическия скандал с Турция за резултатите от вота, както и бъдещите отношения между Брюксел и Анкара.

"Всяко търсене на двустранно решение, особено предвид това, че се намираме преди изборите, няма да е в наша полза. Нашата силна ръка е в рамките на ЕС и на европейската солидарност", каза Чернева.

На въпрос доколко предстоящото председателство през 2018 представлява шанс за България да се позиционира правилно, Чернева посочи, че страната ни няма време да чака до 2018: "Отношенията между ЕС и Турция ще се формулират през следващите седмици и месеци. Предполагам, че до май-юни ще видим нови развития по този въпрос и ако България иска да се позиционира, а тя има интерес, трябва да го направи незабавно".

Според директора на Европейския съвет по външна политика Брюксел изчаква резултатите от референдума в Турция през април.

"Не е ясно как тези отношения ще успеят да се върнат в нормално русло, защото не можем да говорим за отношения от типа Турция-Русия, които през декември бяха в мъртва точка, а сега са на седмото небе"."ЕС може да започне да преразглежда статута на Турция като страна кандидат, може той да се замрази, както и да се ограничи достъпът до предприсъединителните фондове. Същевременно не бива да се подценява заплахата, че Турция може да спре да спазва споразумението за реадмисия на имигранти".

Колкото до изборите в Холандия Весела Чернева посочва, че партията на премиера Марк Рюте вероятно е спечелила поне 2-3 места заради дипломатическия сблъсък с Турция. Полза вероятно е имала и антиимигрантската партия на Герт Вилдерс. "Проевропейските партии, не само тази на Марк Рюте, но и либералите и християндемократите, излязоха с достатъчно убедителни резултати, така че да могат вероятно да направят заедно правителство след не много дълго време, така че Вилдерс да остане отново извън властта. Това е много добър знак включително и за Европа", коментира Чернева.

Целия разговор може да видите във видеото: