Новата индустриална революция - дигитализацията на бизнеса

Майкъл Кьогелер, генерален директор на Microsoft, отговарящ за 15 пазара в Европа, в InvestOr

21:30 | 9 октомври 2016
Обновен: 16:37 | 10 октомври 2016
Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg
Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

 През 2016 г. компаниите, предоставящи финансови услуги, ще инвестират 32 млрд. долара в дигиталната трансформация на бизнеса си. След тях се нарежда публичният сектор с 20 млрд. долара инвестиция, а на трето място – телекомите и медийните организации с инвестиция от 19 млрд. долара. Това разкри пред Investor.bg Майкъл Кьогелер, генерален директор на Microsoft, отговарящ за 15 пазара в Европа.

По думите му 25% от световната икономика до 2020 г. ще бъдат дигитална.

Според Кьогелер всички индустрии в света са готови за дигитална трансформация – някои повече, други по-малко, но всички се насочват натам, независимо от скоростта. По думите му фирмите, които са по-напред в това отношение, са значително по-печеливши.

Същевременно висшите мениджъри са наясно с това. Проучване на PWC показва, че 86% от главните изпълнителни директори вярват, че технологиите ще трансформират бизнеса им повече от всичко друго, което се случва в момента. 60 на сто пък вярват, че най-голямо влияние ще имат демографските промени.
Още по темата
Microsoft може да се превърне в компания за устройства

Кьогелер смята, че вече говорим за Индустриална революция 4.0, в която фирмите се развиват изключително бързо. Ако за типичните представители на 500-те най-големи американски компании в САЩ (Fortune 500) са били нужни 20 гoдини, за да достигнат пазарна оценка от 1 млрд. долара, то Xiaomi и Snapchat успяха да направят това само за 2. Airnbn може да се похвали също с кратък срок -  3 години.

Кои ще са основните фактори за дигиталната трансформация? Според Кьогелер това ще са облачните услуги, големите обеми от данни и интернет на нещата. В резултат от всичко това се променят не само компаниите, но и начинът на живот на много хора.

„Нямам офис. Живея в самолети, на летища. Ако нямам интернет, умирам от скука“, обясни Кьогелер, коментирайки как дигиталната трансформация е повлияла и на него.

Променят се и продуктите, които предлагат компаниите. Като пример за това експертът посочи Netflix – “най-голямото кино в света, което не притежава киносалони“.

„Промяната изисква да не сте доволни от настоящето. Да искате да промените нещо. Ето защо компаниите трябва да знаят какво искат от бъдещето и къде искат да стигнат“, обясни той.

Вижте повече: