Има потенциал за понижение на лихвите по кредитите

Иван Стойков от MoitePari с анализ за лихвите в България, InvestOr, 02.10.2016

21:00 | 2 октомври 2016
БНБ. снимка: Dinka Spirovka/ Bloomberg News.
БНБ. снимка: Dinka Spirovka/ Bloomberg News.

Ако все още не е достигнато дъното на лихвите по депозитите, то банковата система върви уверено към това дъно. Може би няма да е много далечно времето, в което ще можем да кажем, че по-нататъшен спад на лихвите по депозитите няма да е възможен. Това каза Иван Стойков, старши финансов анализатор във финансовия портал MoitePari.bg, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването InvestOr с водещ Велко Каменов. Стойков коментира тенденциите около лихвите в България в контекста на последните данни за лихвената статистика на БНБ.

Все още има потенциал лихвите по потребителските и ипотечните кредити да отбележат лек спад в рамките на до около 0,25%.

Лихвите по потребителските кредити в евро се движат около 7% и малко над 7%. При левовите кредити лихвата е с 2%-3% по-висока. От тази гледна точка предложенията на банките за евровите кредити са атрактивни, но предлагането за тях е много ограничено. Левовият ресурс в банковата система е доста висок и затова банките предлагат основно такива кредити.

Доста се спекулира с темата с банковите такси, като в някои направления наистина има корекция в посока нагоре, но това не е резултат от стрес тестовете. Освен това увеличението в таксите е буквално казано нищо в сравнение с ръста на печалбата на банковата система.

Вижте повече във видеото: