Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европейският съюз има ангажимента сам да се грижи за отбраната си

Велизар Шаламанов, бивш военен министър и председател на НС на Агенцията на НАТО по комуникации и информация, в ефира на предаването “Клуб Investor”, 09.10.2021

20:30 | 9 октомври 2021
Обновен: 12:51 | 10 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Тихоокеанския регион е точка на сътрудничество между САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия още от преди Втората световна война. Точно толкова старо е и съперничеството с Китай, защото политиката на натиск в региона и ограничения на корабоплаването и въздухоплаването на Пекин не са от вчера. Съюза Aukus бе една естествена стъпка да се подсигури преимуществото на САЩ и техните съюзници. Това заяви Велизар Шаламанов, бивш военен министър и председател на НС на Агенцията на НАТО по комуникации и информация, в ефира на предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков. 

“Това е район извън зоната на отговорност на НАТО, по отношение на Алианса няма конфликти и припокриване. По отношения на амбицията на Европа да играе по-важна роля в целия свят, това е въпрос на повишаване на външнополитическия капацитет на ЕС.” 

Велизар Шаламанов цитира член 2 и 3 от Североатлантическия договор, в които се казва, че НАТО и съюз от държави и всяка една от тях има задължение да създава сама своята отбранителна система. Разбира се, това се случва в съответствие с отбраната на останалите държави, но това не отменя ангажимента дадената страна и сама да се грижи за собствената си сигурност. ЕС, както и всяка една държава-членка на блока, имат същия този ангажимент и не бива да разчитат само на НАТО. 

Експертът по сигурност и отбрана акцентира на нуждата държавите от ЕС да се стремят към това да отделят 2% от своето БВП за отбранителния си капацитет. В това число се включва и Германия, която по “исторически разбираеми причини” държи бюджета си за армия доста под тези 2%. За сметка на това, страни като Франция трябва да споделят постиженията си в областта на сигурността и да дават добрия пример. 

“За да има консенсус по външнополитическите теми, трябва да има ясна визия и лидерство, както и конкретни проекти с конкретни цели. Нужно е и ЕС да се отърве от зависимостта си от Русия, като тук говорим енергийно, в областта на сигурността и добросъседството.”

Велизар Шаламанов посочи и конкретен пример, който демонстрира “купчината камъни в градинката на България” - нуждата да се изпрати в Русия черната кутия от падналия МиГ-29 на майор Валентин Терзиев, за да се разчете. 

“Ако малка страна като България, която е и с по-нисък БВП, все пак успее да разреши своите проблеми на политическо, лидерско и визионерско ниво и то дори само в границите на собствената си територия, тя може да има силен глас и да дава добър пример.” 

Бившият военен министър посочи, че България през 2014 г. е поела ангажимента да отделя 2% от сравнително ниското си БВП за отбрана. Тези пари трябва да се използват целесъобразно, защото в рамките на 1 година те не са много, но погледнато в перспектива, например 10 години напред, сумата става значително по-голяма. Шаламанов посочи, че има нужда да бъдат спрени и корупционните течове в областта на отбраната, защото те са не по-малко от във всеки друг сектор. 

Целият разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването Клуб "Investor" може да видите тук