Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Висококачественото кафе е лишено от горчивина, защото е плод

Йордан Дъбов в Клуб Инвестор, 10.06.2016

21:00 | 10 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Йордан Дъбов, барист, DABOV Specialty Coffee. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Йордан Дъбов, барист, DABOV Specialty Coffee. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

80% от произведеното днес кафе не е добро. Това каза Йордан Дъбов, барист, DABOV Specialty Coffee, в предаването Клуб Инвестор на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. DABOV Specialty Coffee се занимава изцяло с намиране на специални кафета. 

"Фермерът, които осъзнава колко висококласен плод, продукт, е създал, имат и своята стабилна клиентела. Нашата задача е, не само да стигнем до него, но и да преговаряме, за да купим неговото кафе. Той произвежда 500 – 600 килограма до няколко няколко тона годишно", каза Дъбов. По думите му, за него е "огромна чест" да плати 160 долара за килограм висококачествено кафе. Това е цената на плода преди доставката до България и следващата обработка. За сравнение, по думите на експерта, килограм комерсиално, масово кафе се продава на средна цена от 3,16 долара за килограм.  

"Говорим за марка, заведение, имидж, брандинг, а никога не говорим за вкус. Кафето трябва да има вкус на кафе. Вкусът му е сладък, защото кафето е плод, лишен от всякаква горчивина. Горчивината е един от факторите, които ако присъстват в кафето, то вече не е добро. Тук няма значение дали е добре гледано, процесирано, изпечено или приготвяно. То просто не е добро. Добрите кафета са сладникави, имат вкус на какао, имат вкус на шоколад, може да е тъмен, може да е млечен и имат нюансите на плодове".

Какво представлява програмата Cup of Excellence и как се оценяват най-добрите кафета в света? Кое е най-вкусното кафе тази година, спечелило тазгодишния конкурс в Гватемала? Добър избор ли е да пием кафе от капсули, ако целим да пием добро кафе? 

Чуйте повече!