Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Малките политически партии ще са най-губещи при нови избори

проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в НБУ, "Клуб Investor", 23.04.2021

20:30 | 24 април 2021
Автор: Александра Попова

На база на мои анализи достигам до извода, че малките политически формации, които прескочиха трудно 4%, ще са сред най-губещите при едни нови избори. Това заяви проф. Росен Стоянов, политолог и преподавател по политически комуникации в НБУ, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Това е така, понеже те успяха да влязат в парламента главно заради протестите миналата година. В момента протести няма. Много трудно в тези дни биха могли да привлекат нови избиратели“.

"За големите партии ситуацията ще бъде всичко или нищо", заяви гостът.

"Електроратът на ДПС е както в България, така и в Турция. В този ред на мисли въпросът за промяна в законодателството на ниво избирателен закон, е доста популистки. Никой няма да си позволи да разкрие безкрайно много секции в чужбина, тъй като няма как да забрани отварянето на нови такива в Турция, а пък в същото време да се застъпи за разкриването на повече секции във Великобритания и САЩ, например". 

От думите на госта стана ясно, че в момента липсва каквато и да е комуникация в парламента.

"Става дума за официалната информация, която се предполагаше досега, че политическите играчи дължат на обществото. В момента партията "Има такъв народ" отказва да обяви публично своите идеи. Когато има дефицит на информация, започват да се раждат слухове".

"Чрез мълчанието си партията на Слави Трифонов насочва още повече прожекторите към себе си. Това лято очакваме да се случат още по-динамични събития, за да се продължи битката с пандемията, като това, което започва да интересува все повече хора, е Планът за устойчивост и възстановяване", добави още проф. Росен Стоянов.

„На България от 30 години й липсва доктрина, хора с ясна визия за бъдещето и държавници“.

"На мнението съм, че по-скоро ще има нови парламентарни избори. Сигналите от "Има такъв народ" не са категорични, че ще успеят да сформират правителство. Те могат да бъдат и подкрепени от тези, от които не биха искали подкрепа, което означава, че при управление на правителство на малцинството, то винаги може да падне при вот на недоверие", заяви гостът.

Друга тема от разговора беше свързана с отношенията между САЩ и Русия, както и за ескалацията на напрежението между Украйна и Москва.

"Байдън трябва да продължи политиката си на отричане на другия център на световна власт, а именно Русия. Случващото се в Украйна е свързано с вътрешната политика на Русия за това, че каквото е казал Путин, ще бъде изпълнено. Черно море се превръща в интересен регион. Всеки ден оттам минават военни кораби".

"Дипломация не е това, което виждаме в медиите. Щом се стига до гонене на дипломати, това вече е доказателство за изчерпване на всички други инструменти за общуване между отделните държави", каза още гостът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" можe да видите тук.