Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Гражданите пренаредиха политическата сцена и ясно дадоха червен картон на управляващите

Проф. Анна Кръстева, политолог, Клуб Investor, 09.04.2021

20:30 | 10 април 2021
Автор: Александра Попова

Конституцията дава първия мандат на ГЕРБ. За първи път на Бойко Борисов ще му се наложи да обясни как, въпреки че е най-голямата политическа сила на тези избори и печелейки 10% повече гласове от следващата по ред партия, не може да състави правителство. Това заяви проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

"Изключително важно е да се състави правителство. Гражданите пренаредиха политическата сцена и ясно дадоха червен картон на управляващите. 3/4 от хората в обществото показаха, че не ги харесват“.

„По време на тези парламентарни избори наблюдавах една по-зряла политическа култура", допълни още проф. Анна Кръстева.

От думите на госта стана ясно, че случката за неспазването на дипломатически протокол по време на срещата на Урсула фон дер Лайен с Ердоган, по време на която не й беше предложен стол, съвсем не е случайна.

"Турция е страна, бивша империя, която е много чувствителна на тема символи. Анкара е с изявена политика спрямо жените. Скорошни примери за това са от излизането на Турция от Истанбулската конвенция срещу домашното насилие и се стигне до промени в заканодателството, които позволяват един съпруг по-лесно да убие съпругата си, отколкото да й даде развод".

"Ердоган заема голямо място в медиите именно чрез символната политика. Позицията на Европейския парламент е изключително балансирана. Европейската институция поиска изслушване както относно липсващия стол, така и какво е било обсъждано по време на срещата в Анкара", каза проф. Кръстева.

От думите на политолога стана ясно, че най-важните въпроси по време на срещата са били свързани с миграционната политика на Турция, икономическите връзки и обтегнатите й отношения с Гърция и Кипър.

"ЕС е най-големият търговски партньор на Турция. Икономиката и търговията са най-мирните средства за сътрудничество, от които всяка страна печели. Затова трябва да се направи всичко възможно те да продължат да се развиват", уточни проф. Анна Кръстева.

"Големи са политическите залози и дълго време беше подготвяна тази среща. В дългосрочен стратегически интерес на ЕС е да не се задълбочават конфликтите в европейските институции“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Видеа с всички гости на „Клуб Investor“ може да видите тук.