Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Европейските пазари са гладни за дълг

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 28.11.2020

21:30 | 28 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Пазарите се взират само едно в нещо и това са монетарните политики и бъдещите стимули, свързани с втория локдаун. Борсите виждат много нова и свежа ликвидност. Поради тази причина във фокуса на европейските борси през изминалата седмица бяха облигациите и най-вече социалните дългови книжа на Европейския съюз. Това коментира Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков

"В рамките на миналата седмица беше пусната емисия на 15-годишен дълг, която достигна над 100 млрд. евро при сериозно презаписване и се оказа изключителен успех", коментира Николай Ваньов 

"Бяха пуснати в циркулация и нови дългови книжа от Румъния с 9 и 20-годишен матуритет, които отново срещнаха огромен инвесторски апетит. По всичко личи, че пазарите са гладни за дълг и тази свободна ликвидност помага както на борсите, така и на страните членки във финансирането им на относително ниски лихви, за да могат да се справят в борбата с втората вълна на пандемията".

По думите на финансовия анализатор новините покрай успешните разработки на ваксината са облагодетелствали най-вече банковия и финансовия сектор, като е напълно вероятно те да бъдат най-добре представящите се сегменти на пазара през октомври и ноември.

На въпрос на водещия във връзка с представянето на долара гостът коментира, че откакто Джо Байдън беше избран за следващия президент на САЩ, се забелязва отстъпление на зелената валута и това е нормално.

"От една страна фискалната политика на демократите ще бъде в пъти по-експанзивна спрямо тази на републиканците. От друга, макар и да не отчита забавяне на растежа, американската икономика не показва такива нива на оптимизъм, колкото тези в Европа и най-вече в Азия".

В заключение по темата за долара Николай Ваньов прогнозира допълнително отслабване на американската валута, след като номинацията за нов финансов министър на Джанет Йелън в един момент бъде одобрена от Сената.

"Йелън е известна с това, че може да налага бързи и ефективни експанзивни монетарни политики ... Потенциалното дуо Йелън-Пауъл ще доведе до още по-големи количествени улеснения в САЩ, което, разбира се, ще окаже натиск върху долара".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук