Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българската компания Byomic създава екологично чисти продукти за Mercedes

Арх. Атанас Енев, основател на Biomyc, Клуб Investor, 22.08.20

21:02 | 22 август 2020
Автор: Хюлия Айваз

Нашата компания Biomyc се развива в сферата на устойчивия дизайн и еко иновации, като ние запълваме нуждата на пазара между по-скъпите иновативни технологии и бизнесите, които търсят икономическа целесъобразност на това, което правят. Ние създаваме екологично чисти продукти с наша методология на производство. Работим в автоиндустрията и в опаковачната индустрия. Това каза архитект Атанас Енев, основател на Biomyc, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.  

"В момента опаковките, които Byomic произвежда с помощта на гъбената технология, са изцяло в премиум сектора. Но истинско въздействие ще има, когато производството стане масово. Зелената сделка на Европейския съюз и плановите действия в посока кръгова икономика определено помагат на тези технология да достигне по-бързо до крайния потребител", обясни Енев. 

Той посочи, че Biomyc изработва и две части за Mercedes-Benz. 

"Това са защитни части, които се поставят в шасито на колата преди да се вкарат и да се монтират седалките. В момента се правят от полиетиленова пластмаса, а това, което ние правим за тях, е проект за части от екологично чист материал".

Енев обясни, че за да се създаде устойчив продукт, трябва да се направи анализ на екосистемата, в която той ще бъде ползван.  

“Едно е да бъде ползван в Германия, друго е в България. Има различно потребителско поведение, различна екосистема, различно оползотворяване на отпадъците. След това се преминава през избор на материал, производствена технология в зависимост от бройките, които се произвеждат, осигурява се транспорт, дизайн, който отговаря за 80% от екологичния отпечатък на продукта и се доставя готов продукт на клиентите”.  

По думите му гъбената технология на Biomyc използва агрокултурен отпадък и кореновата структура на гъбите (мицел).  

“Тя създава продукт, който е подобен на стиропор с малката разлика, че не отнема стотици години да се разгради, а 70 дни. Производството на такива продукти е в Холандия, където се намират и нашите производствени партньори. От там доставяме до където е пазарното търсене - в момента в западната част на Европа.  За Mercedes произвеждаме локално”.  

Eнев сподели, че компанията има ново ключово партньорство тази година с основен играч в 3D принтирането на Балканите.  

“При анализа за Mercedes открихме, че 3D принтирането е чудесен начин, по който можем да използваме много различни материали. Дори в момента се произвеждат няколко прототипа, които ще отидат в Зинделфинген и Бремен - в централите на Mercedes”.    

Как се заражда партньорството между Biomyc и Mercedes?  

Гледайте целия разговор във видеото.  

Всички гости на предаването “Клуб Investor” вижте тук.