Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Пазарът ще реагира положително на новите изисквания за китайските компании в САЩ

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, Клуб Investor, 15.08.20

21:30 | 15 август 2020
Автор: Хюлия Айваз

Пазарът все още не е поел новината, че от догодина всички публични китайски компании трябва да спазват американските изисквания за одит или ще бъдат делиствани от фондовите пазари в САЩ, но предполагам, че реакциите ще бъдат положителни. Това каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.  

“Това, което цели американското правителство, е да уеднакви одитирането на китайските компании с одита на американските и европейските компании, т.е. инвеститорите да са максимално защитени със съответните данни от съответните публични компании”.  

По думите му това ще влезе в сила чак на 1 януари 2022 г., а дотогава се дава период на големите китайски компании, които се търгуват в САЩ, да се съобразят с това изискване и да променят документацията си спрямо международните счетоводни и одитни стандарти.  

Фезелов смята, че донякъде това е част от технологичната война, а от друга страна идеята е самите публични китайски компании да станат прозрачни, както американските.  

По отношение на IPO-то на Airbnb, Фезелов очаква то да се случи в началото другата година.  

“До края на годината брокерите, които са поели да изпълнят IPO-то излязоха със съобщение, че все още компанията не е готова да навлезе на пазара в публичния сектор поради ниските обеми, които тази година реализира заради спирането на пътуванията и търсенето на ваканционни жилища за краткосрочен период, което е основният бизнес на дружеството”.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването “Клуб Investor” вижте тук.