Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бизнесът на заложните къщи в България все още е доста сенчест

Ирена Вачева в Клуб Инвестор, 28.05.2016

21:05 | 28 май 2016
Автор: Кирил Петков
Ирена Вачева, изп. директор на София Комерс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ирена Вачева, изп. директор на София Комерс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнесът на заложните къщи е доста сенчест в България. Това каза Ирена Вачева, изп. директор на "София Комерс" в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TB Bulgaria. Ние сме на борсата и сме изцяло на свето, което е доста е трудно в един такъв пазар. 

Освен, че компанията е първата заложна къща на българската борса, тя е и първата, която е пуснала привилегировани акции с гарантиран дивидент в рамките на 10 години, каза още Вачева. 

"Те са и единствените с право на глас. Ние плащаме в момента обикновения дивидент, тече процедура. Току що изтече срокът на 10-те години привилегировани акции. Изплатихме преди две седмици дивидента на привилегированите акции. Двете емисии се сляха и в момента сега търгуваме на борсата само една емисия обикновени акции. В момента имаме входиран проспект в Комисията за финансов надзор, който очакваме да бъде одобрен. Отново пускаме привилегировани акции. Този път за 5 години и отново ще бъдат с 12% гарантиран годишен дивидент. 45% от акциите се търгуват свободно на борсата".  

"За да бъдеш заложна къща в България трябва да отговаряш на Закона за заложните къщи, а не всички в България го правят", каза Вачева. "Имаме конкуренция от златари и чейндж бюра, които подбиват цените и правят нашия бизнес по-сложен". 

"Ние печелим от лихви и такси, а не от това, че продаваме вещите на хората. Само около 20% са необслужваните кредити, а 75% са сделките със злато". 

При стартирането на бизнеса си преди 20 години компанията "София Комерс" започва с една заложна къща и в рамките на 10 години достига до 160 магазина за пари, като към днешна дата оперира със 119 обекта, каза още събеседничката. 

Вижте целия коментар: