Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Петролът ще стигне 60 долара през 2017

Светослав Бенчев в Клуб Инвестор, 28.05.2016

20:45 | 28 май 2016
Автор: Кирил Петков
Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съмнявам се, че цената на петрола ще премине психологическата граница от 50 долара за барел. Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria. Според него спадът се дължи на проблеми в някои държави, като Нигерия и Канада. 

"През 2017 цената ще достигне до 60 долара на барел, заради ребалансиране на пазара".

Сред факторите, от които ще зависи кога точно ще настъпи това ребалансиране са Индия, с увеличаващото се търсене в тази страна, Иран, с неясните количества, които ще пуска на пазара, както и поведението на шистовите производители, каза още събеседникът.

"Инвестициите за търсене на добиви са замразени и това може да постави въпроса за сериозна липса на количества в бъдеще. За това цените трябва да са около 60 долара за барел".

По думите на Бенчев през летните месеци може да има повишение на цената на бензина, преди всичко заради сезонното увеличение на търсенето на дизелово гориво в цяла Европа: "Възможно да има минимално покачване на цените". 

Оценката на пазара на петролни продукти в България, според нещо е "тревожна", "защото все още съществува сив сектор, който трябва да бъде премахнат":

"Размерът на сивия сектор е около 30-35%".

"Другият важен проблем, който държавата спешно трябва да разреши е да се даде възможност за възстановяване на ДДС на превозвачи от други, трети страни. Защото много превозвачи не зареждат гориво в България. Сипват гориво в съседни страни, защото там им връщат ДДС".  

Вижте целия коментар: