Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Възможностити за българския бизнес в Индия са неограничени

Клуб Investor I, 20.02.2016

20:43 | 21 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Веселин Боянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Веселин Боянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търговското-икономическите отношения между България и Индия, учредяванетo на Индийско-българската бизнес камара и възможностите пред индийската икономика са част от темите, които коментира Веселин Боянов от SEE Investconsult в първата част от предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

По данни на МВФ Индия се очаква да нарасне с 7,3% през 2016, с което ще отчете най-динамичен икономически ръст в света. „Индия беше най-бързо развиващата се икономиката като сумарен БВП през 2015, което се определя в това, че тя беше най-бързо развиваща се в отделните подиндустрии.“, посочи Веселин Боянов.

Автомобилният и авиацонният пазар в Индия през 2015 нараснаха с най-голям процент спрямо всички останали пазари в тези индустрии, добави още той.

"Възможностите за българския бизнес са неограничени. Въпросът е доколко можем да предложим продукт, който да бъде подходящ и да се адаптира към изключително конкурентната среда в Индия."

Експортно-ориентираните компании, които искат да продават определени продукти на индийския пазар, трябва да бъдат конкурентни от гледна точка както на цена и качество, така и на постоянна наличност и количество, тъй като населението на индийския пазар достига близо 1,3 млрд. души, заяви експертът.

По думите му българските компании са конкуренти да печелят обществени поръчки в Индия по отношение на всички индустрии.  Основният проблем, пред който се изправят обаче, е липсата на разпознаваемост на България като потенциален търговски партньор.

Вижте целия разговор във видеото: