Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какви са шансовете в България да се произвежда Шкода?

Калоян Желев в Клуб Инвестор, 24.11.2018

22:30 | 24 ноември 2018
Обновен: 18:16 | 25 ноември 2018
Автор: Кирил Петков
Калоян Желев, автомобилен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Желев, автомобилен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шансовете на България да бъде предпочетена пред Турция за инвестиционна дестинация от Фолксваген се по-малки, но няма да има по-щастлив от мен, ако Надзорният съвет на Фолксваген в петък, 30 ноември, ме опровергае и реши именно в България да се произвежда Шкода. Това каза автомобилният експерт Калоян Желев в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

Новината от този месец има малко по-широк контекст, обясни гостът. "Не съм изследовател на българския национален характер, но тези които са го правили  казват, че ние сме нация, която има дефицит на реалистична самооценка. По тази причина ми се иска, когато говорим за възможни инвестиции на голяма автомобилна компания, (защото автомобилното производство във вида, в който съществува днес, е една наистина сериозна инвестиция) да прегледаме нещата не през гледната точка на цинизма и иронията, а да погледнем сериозно - какви биха били наистина нашите шансове спрямо съседката ни Турция и да бъдем трезви реалисти, доколкото това е възможно". 

Решението предстои да бъде взето следващия петък на надзорен съвет и надявам се оповестено незабавно, подчерта гостът и добави, че ни дели много време до осъществяването на инвестицията.

"Самото решение е част от един дълбок процес на технологично преструктуриране в самата група Фолксваген, като идеята на тази колосална компания, даваща работа на около 660 хиляди души навсякъде по света, е да запази ключовите развойни сектори и това което виждат като бъдещето на автомобилите за Германия. Те биха искали да изнесат производство, което вече се нарича конвенционално, извън Германия. А това е производството, което не предполага чак такива големи инвестиции". 

В контекста на такъв проект производството на Шкода (на един от моделите на Шкода) те виждат като подлежащо на изнасяне в региона на Централна и Източна Европа, поясни Желев. 

"Какво прави един производител, когато взима такова сериозно инвестиционно решение? Първото, от което се нуждае, е събрана верига на доставките, защото автомобилът е може би най-сложното производство. При него има изключително сложна и комплексна верига на доставките, която производителите се стараят да скъсяват до най-голяма степен". 

В този смисъл взимането на инвестиционно решение за автомобилно производство обикновено е свързано с това какви са традициите там, където те планират да инвестират, заключи автомобилният експерт и изтъкна, че в това отношение Турция е много напред.

"Имат сериозни традиции и има много сериозна развойна дейност. В Турция се създават технологични патенти, което е от много голямо значение". 

"Един от ключовите показатели е и нивото на локализация. Държава с толкова напреднала автомобилната индустрия има очевидно по-големи шансове". 

Освен това, обаче, инвестиционно решение се взима не само по икономически и бизнес показатели, подчерта все пак гостът. "Геополитическият климат е от много сериозно значение и изглеждаме по-стабилни от Турция, която изглежда по-несигурна". 

Повече можете да видите във видеото.