Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Платформата "Уча се" има намерение да свързва учащите с учителите от всяка точка на страната

Дарин Маджаров, създател на платформата "Уча се", Клуб Investor, 17.11.2018

21:00 | 17 ноември 2018
Дарин Маджаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Дарин Маджаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основателят на "Уча се"  вижда голям потенциал за образователната платформа в България. "Това е нов метод, който пести много време и трябва да влезе в ежедневието на хората. Потенциалът на сайта в България  е да се разрасне още 5 - 6 пъти, както и в бъдеще да свързва ученици и учители от всяка точка на страната. Това каза Дарин Маджаров, създател на платформата "Уча се" в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков и смята, че не е необходимо да слуша скептиците. 

"Бях 7 години в чужбина, когато завърших училище отидох в Германия, после бях в Белгия, а сестра ми в този период беше ученичка в 11 клас, пълна отличничка, но от време на време ми се обаждаше да ме пита разни неща, аз й ги обяснявах. Тя ги забравя, аз ги повтарям и решихме да ги записваме. Това стана преди 6 години. Тогава започнахме да ги записваме като видеа, показахме ги на нейните съученици, които веднага започнаха да ми пишат, че много им помагат".

Така тръгва идеята за платформата , която днес обединява екип от 120 души, с учители от цяла България. Съдържанието на уроците трябва да е точно, занимателно и в същото време да следва образователните изисквания, поради това с него се ангажира голям екип, който постоянно се разширява.

Първите видеа, на разбираем език за учениците и много добре приети са били по предметите физика, химия и математика. Като създава около 300 видеа с помощта на учители, Маджаров разбира болката на учениците, които трябва да учат по скучен начин от учебниците. По това време той е докторант в Германия, след като е завършил магистратура по инженерство. И в чужбина се преподават по един скучен начин предметите.

Днес развитието на тази система, при над 13 хил. видео урока, разполага с 95 % от всички необходими знания за българското училище, съобщи Маджуров. Допълват се нови неща, преправят се стари уроци, за да съответстват повече на новите учебни програми. 

"Друга част от образователното съдържание, на което платформата ще постави акцент скоро са видеата по други, свързани с успеха теми. Тя вече разполага с над 50 видеа на тема "Финансова грамотност", които дават съвет как да започнат да мислят и управляват парите си младите хора. Предстои заснемането на видеа по предприемачество, но и такива, които показват как човек да се научи да свири на китара. Засягат тези умения, които човек трябва да развие, за да стане щастлив, разказва основателят на платформата".

Платформата разполага със свои пространства, видео  аниматори, сценаристи, програмисти, като избира топ специалисти за позициите си. 

Общо за 6 години са вложили милиони левове, да получат продукт, с който да обявят абонамент и да са в състояние да разраснат бизнеса, каза още Маджаров. Сайтът може да нарасне още 5 - 6 пъти, коментира гостът, както и това, че нещата, които са били атрактивни преди години сега изглеждат архаично и се налага да се преправят.

Предприемачът визира бъдещия образователен процес като самостоятелна домашна работа с теоретическата част на знанията и практически занимания в училищата. 

Гледайте целия разговор във видео материала.