Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Разследването на ЕК срещу автопроизводители е опит за натиск върху индустрията

Калоян Желев, автомобилен експерт, Клуб Investor, 22.09.2018

20:30 | 22 септември 2018
Калоян Желев, автомобилен експерт, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Калоян Желев, автомобилен експерт, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разследването на Европейската комисия (ЕК) срещу автомобилните производители Volkswagen, Daimler и BMW е опит за натиск върху индустрията, която не е съгласна с целите за намаляване на емисиите на парникови газове с 40% към 2030 г. Това каза Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Желев коментира и несъгласието на автомобилната индустрия с целите на ЕК и поводите за него.

„Автомобилната индустрия вече посочи, че няма как намаляването да протече еднофазово. Според нея бързият и неподготвен преход ще има сериозни социални и икономически последици. Това ще доведе до промяна в структурата на заетостта в производството, ще се трансформират значително и необходимите умения за служителите“.

Гостът добави, че автомобилопроизводителите не биха могли нито да освободят лесно служители заради социалните последствия, нито толкова лесно да създават нови умения у тях.

Като друга пречка пред навлизането на по-екологично чисти автомобили и в частност електрическите Желев добави и фактът, че всички големи мощности за производство на батерии са извън Европа – основно в Азия. Това би лишило европейските производители от конкурентоспособност, тъй като част от компонентите за автомобилите вече няма да се произвеждат на Стария континент, добави експертът.

И не само това е проблемът в Европа, каза още той.

„Европа все още е много далече и от развитата зарядна инфраструктура. Този процес изисква както много сериозни инвестиции, така и много време. Освен всичко останало и технологичното ѝ развитие в това отношение изостава“.

Според Желев резултати от разследването на ЕК скоро няма да има.

„Тези процедури нямат срокове, в които трябва да има публикувано решение. На практика това разследване обаче е поредното признание за важността и социалната значимост на автомобилната индустрия. Ако погледнем финансовите резултати на тримата най-големи германски автомобилни производители, ще видим много впечатляващи числа. Заедно те имат около 500 млрд. евро оборот годишно и дават работни места на над 1 млн. души. Това са показатели за цяла една държава“.

На какво се дължи двуцифреният ръст в продажбите на автомобили през август тази година? Кои са най-големите автомобилни производители към момента? Какво се случва с американските производител на електромобили Tesla? Вижте повече във видео материала.