Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как Brexit доведе до напрежението между Турция и САЩ?

Христо Анастасов, политолог, Клуб Investor, 11.08.2018

20:40 | 11 август 2018
Христо Анастасов, политолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Анастасов, политолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смяната на стратегическата насока в турските съюзи и ясните заявки на страната за взаимно уважение с Русия доведоха до влошаването на отношенията между Турция и САЩ. Това каза Христо Анастасов, политолог, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Политологът посочи, че антиамериканското говорене на Турция в момента е прикритие на антиевропейски настроения.

“През 2016 г. Анкара видя в референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) срив на Съюза към този момент. Тя реши, че Западният лагер, доколкото ЕС и САЩ могат да се приемат за такъв, е в силно затруднение и че Кремъл е прав в амбицията си да установява влияние за сметка на ЕС. Турция се премести в руския лагер със същите желания”.

Анастасов определи тази преценка на Турция като “първична и погрешна” .

Гостът добави, че комбинацията от открит словесен конфликт между Турция и САЩ и желанието да се работи за сметка на един предполагаемо разпадащ се ЕС доведеха до редица промени в политическите отношения. Според него турският президент Реджеп Ердоган вече няма вариант, в който да промени тези отношения и политиката си. Той добави, че Турция, като страна, вероятно може да го направи.

Желанието на Турция за присъединяване към БРИКС Анастасов посочи като поредния опит на страната за нарушаване на вече установения световен ред.

Политологът коментира и валутната криза, в която Турция изпадна и политиката на Ердоган.

“Вярата на “първенюта” в политиката - хора, несъобразяващи се с правила и граждани с десетилетия, води до катастрофи. Измислянето на радикално нови модеди, противоречащи на установените и с цената на нови кризи - също. И Венецуела е добър пример за това”.

Вижте целия разговор във видеото.