Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българската култура има нужда от нов преглед на цялата законодателна база

Диана Андреева, Обсерватория по икономика на културата, Клуб Investor, 23.06.2018

21:00 | 23 юни 2018
Диана Андреева, Обсерватория по икономика на културата, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Диана Андреева, Обсерватория по икономика на културата, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От изключително значение за развитието на културата е мястото ѝ на пазара. Винаги и във всички развити държави е имало механизми, които подкрепят културните дейности. Факт е, че не всяка културна дейност може да оцелее сама на пазара. Това каза Диана Андреева, Обсерватория по икономика на културата, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков

България се отличава по няколко фактора от страните членки на Европейския съюз (ЕС) по отношение на начините на финансиране на културните дейности, каза още Андреева. Тя посочи, че докато останалите страни членки на ЕС отделят по около 1% от БВП за култура, някои - по 2%, то България отделя 0,5% за финансиране.  

Андреева коментира, че всички останали европейски държави имат дългогодишни и добре функциониращи алтернативни източници на приходи за култура. В България няма работещи такива фондове.

Политиката на финансиране на културните дейности в България е консервативна. Тя вече е изцяло контрапродуктивна. В България няма никакво желание за създаване на алтернативни източници на финансиране, каквито има в останалите европейски държави.

За сравнение - старите страни членки на ЕС преформулират цялата си икономическа концепция, извеждат се като приоритет културните дейности, както и начините им за финансиране, посочи още Андреева.