Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЗУТ не трябва да бъде променян, а изцяло заменен

Арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, Клуб Investor, 05.08.2017

20:35 | 5 август 2017
Арх. Борислав Игнатов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арх. Борислав Игнатов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не може вече да става дума за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това, което трябва да се предприеме, ЗУТ да бъде заменен от модерно законодателство.

Това коментира в студиото на „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов.

Според арх. Игнатов новата законова рамка би могла и да бъде разделена на две части – Закон за устройственото планиране, който да регулира и описва правилата за изграждане на населени места – градове или села, и Закон за инвестиционното проектиране и строителството, който да описва правилата за проектиране и изграждане на сгради и съоръжения.

„В момента всичко това влиза в ЗУТ, който в годините става едно все по-огромно четиво. Проблемът с такива нормативни актове е, че с въпросния растеж, в тях започват да се появяват вътрешни противоречия. Реално това е един нечетим документ, който не може да бъде възприет в неговата цялост от архитекти, юристи и т.н.“, допълни гостът в студиото.

„Колкото по-сложни са правилата, толкова повече те не могат да бъдат спазени. Дори и при добро желание, понеже някои от тях си противоречат. А при лошо желание това става още по-лесно, понеже винаги има оправдание с друго правило“, каза още той.

„Нещата трябва да бъдат опростени и приравнени с европейските стандарти и добри практики“, категоричен е арх. Игнатов.