Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Напълно реалната перспектива за срив на британската икономика заради Brexit

Петко Вълков, изп. директор на Concord Asset Management, Клуб Investor, 01.03.2017

21:00 | 1 април 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

„Факт е, че паундът се стабилизира през последните месеци, като дори леко поскъпна, след като данните за британската икономика показаха резултати, много по-добри от очакваните. Имаше прогнози, че икономиката на Великобритания ще изпадне в рецесия. Това не се случи, но е много вероятно да се случи по-късно тази година.

Такава прогноза даде в ефира на „Клуб инвестор“ с водещ Ивайло Лаков изшълнителният директор на Concord Asset Management Петко Вълков. Темата – Brexit и влиянието му върху пазарите.

"Какво се промени в очакванията на икономическите агенти – те виждат, че на международните пазари паундът се обезценява, че Великобритания е далеч от подписване на споразумение за търговия с ЕС. Много в вероятно да бъдат въведени мита за вносните стоки", каза Петков

"Всичко това насърчава потреблението в краткосрочен план. Ако се очаква паунда да поевтинява спрямо долара и еврото, бизнесът и домакинствата предпочитат да направят планираните си за напред разходи сега. Именно това оказва краткосрочно положително влияние върху икономиката, каквото видяхме. Въпросът е какво следва оттук нататък", допълни гостът в студиото.

Вижте повече: