Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политическите рискове за европейските пазари

Павел Бандилов в Клуб Инвестор, 28.01.2017

21:00 | 28 януари 2017
Автор: Кирил Петков
Павел Бандилов, финансист и анализатор, Sofia International Securities. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Павел Бандилов, финансист и анализатор, Sofia International Securities. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние сме изключително концентрирани в политическите събития, които следват, без значение от коя страна на океана. Това каза Павел Бандилов, финансист и анализатор, Sofia International Securities, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

С цел да оневиня анализаторите за това прекалено вманиачаване в тези теми ще кажа, че вина за това имат социолозите, които грешат не само в България, но и в чужбина. На две изключително важни събития, референдума за Brexit и избора на Доналд Тръмп, социолозите подведоха тотално пазарите да очакват един сценарий, а в крайна сметка се получи съвсем друг, което увеличи волатилността.

"Имаме президент в САЩ, който има намерение да промени тотално американската политика, водена десетилетия, което няма как да не се отрази и в Европа и на фона на нашите европейски проблеми и с изборите, очевидно ще ни очаква волатилна година. Въпросът е как ще се позиционират различните пазарни участници". 

"Инвеститорите са подозрително настроени към пазара за това, което ще им поднесе. За наша радост виждаме, че корпоративните печалби, особено тези, които виждаме в САЩ, за сега се представят по-добре от очакваното. От 73 компании от S&P 500 над 70% от тях подобряват очакванията за печалба, а над 53% за приходи, което няма как да не се отрази от тази страна на океана".

Инвеститорите на Стария континент трябва да обърнат вниманието си в друга посока, каза още финансистът. "Естествено изборите, които предстоят, и в Холандия, и във Франция, и в Германия са изключително важни. Те са в ядрото на европейския проект и без тях той няма да съществува. Това е очевидно, но по-скоро трябва да се обърне внимание на все по-трудната роля на Марио Драги и поликата на ЕЦБ".

"Причината е, че нивото на инфлация в различните държави е различно и това ни показва липсата на конвергенция между икономиките. Нещо, което от толкова дълго време говорим".

До какви затруднения води инфлационният дисбаланс в Европейския съюз? Възможна и нужна ли ще бъде корекция на политиката на ЕЦБ във втората половина на годината? Ще видим ли инфлация, която се дължи не толкова на ръста на цената на енергийните продукти? Ще видим ли ръст на кредитирането, който да се отрази на търсенето на стоки и услуги в Европейския съюз? Наистина ли са прегряли пазарите в САЩ и как ще се представят европейските акции на фона на политическата нестабилност?

Вижте целия коментар в предаването: