Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Златото ще стигне $3000 до края на годината заради балона на капиталовите пазари

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, "Клуб Investor", 25.05.2024 г.

21:44 | 25 май 2024
Автор: Даниел Николов

Златото отново записа рекордни нива тази седмица на около 2400 долара за тройунция, като се очаква корекция до $2200 заради лихвените нива и доходността на държавните облигации. Дългосрочната тенденция все пак остава за покачване на цената, особено с оглед възможностите за сериозна корекция на капиталовите пазари до края на 2024 г. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"До края на годината очаквам златото около 3000 долара. Не само техническите показатели показват това, големите банки в САЩ също го твърдят."

Освен злато и биткойн в момента на пазара не съществува друг добър инструмент за хеджиране и съхранение на капитала, а нужда от такъв ще има заради опасното положение на пазара и възможността от много дълбока корекция, обясни Фезелов.

"Много от големите мениджъри на американските хедж фондове и взаимни фондове прогнозират, че надуването на балона на капиталовия пазар - акции и индекси - е стигнало почти максимума. Достигнахме най-високи исторически нива в Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq 100. В момента коригират, но ако се задържат тези нива, Федералният резерв няма как да обслужва дълга - 34 трилиона долара дълг генерира 1 трилион долара задължения на всеки 100 дни. Това, което се събира от данъци и други постъпления към държавния бюджет, не е достатъчно за покриване на текущите лихви плюс текущите разходи на правителството."

Федералният резерв ще трябва да изсипе ликвидност на пазара чрез например издаване на нови краткосрочни облигации.

Протоколите от заседанието на Фед, публикувани тази седмица, показаха, че лихвите в САЩ ще се запазят на сегашното високо ниво за по-продължителен период. "Евентуално" първата промяна на лихвения процент може да дойде ноември месец, тъй като данните показват силна икономика в САЩ, каза Фезелов.  

Поскъпването на акциите на Nvidia от началото на годината е 92%, а данните в отчета от тази седмица надвишиха прогнозите, като се очаква положителната тенденция да се запази за цялата 2024 г. Компанията остава основният производител на чипове за AI, въпреки опитите на гиганти като Microsoft, Alphabet, Apple да развият собствени чипове, коментира Фезелов. Данните на Nvidia оказаха положителен импулс върху акциите на други компании в сектора по целия свят, от Китай и Австралия до Европа.

Nvidia обяви и сплит 1 към на 10 на акциите си, който ще се случи през юни - на всяка една стара акция ще отговарят десет нови. Капиталът няма да се променя за момента, като само ще се увеличи броя на акциите.

"Смисълът на такава операция - правят го и Tesla и Microsoft - е за влизане на по-дребни инвеститoри в акционерната структура на Nvidia - т.е. инвестирайки по-малко средства може да участвате в Nvidia. Ако сега една акция ви струва 900 долара, от 10 юни ще ви струва 90 долара."

Подобен сплит би трябвало да привлече нови акционери и нова ликвидност, което може да повиши цената на компанията.

Какви са настроенията на пазара в Европа и какво ще е влиянието на AI върху енергийните компании може да гледате във видеото.

Разговороът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.