Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Доц. Евг. Кандиларов: Китай има сили да изиграе ролята на медиатор в горещите конфликти

Доц. д-р Евгений Кандиларов, японист, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски", в "Клуб Investor", 25.05.2024

21:00 | 25 май 2024
Автор: Галина Маринова

Част от идеята зад посещението на Си Дзинпин в Европа бе това, че Китай би могъл да изиграе роля на медиатор за постигане на мир в зоните на горещи конфликти. Вярвам, че Китай може да изиграе тази роля, стига да има достатъчно здрав разум от всички възможни страни и да имаме ясна отправна точка за това, че постигането на мир не може да се случи без да се седне на масата на преговорите и да се види какви точно компромиси могат да се направят. Това каза доц. д-р Евгений Кандиларов, преподавател по "Обществознание на страните от Източна Азия" в СУ „Св. Климент Охридски", в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Визитата на Си Дзинпин в Европа се случва след едно петгодишно прекъсване на подобен тип посещения на най-високо ниво. Това беше важен момент, като не без значение са и предстоящите европейски избори. Темата, свързана с отношенията ЕС - Китай е съществена част от дневния ред на Европа и на бъдещия Европейски парламент и Европейска комисия, каза гостът. "Другият аспект е свързан с бушуващите конфликти. Те създават проблем със сигурността в глобален план и това също беше тема на разговорите, както в Европа, така и по време на това знаково посещение на Путин в Пекин". 

"Китайската позиция относно палестинска държава е много ясно формулирана в разбирането на това, че не само трябва задължително да бъде реално създадена такава държава, но и тя да бъде част от ООН. Дали това ще смъкне напрежението е спорно, но това е позицията на Китай и разбирането на страната за стъпка в посока мирен процес".

На въпроса дали Китай подпомага "Хамас" и палестинците гостът каза, че не можем да говорим за пряко военно подпомагане и, че официалната позиция на Китай не само  в този конфликт, а и във всички останали горещи точки на света е за пълно въздържане от военно решаване на споровете и решаване на всички конфликти с мирни средства. Второ, Китай призовава за спазване на принципите на националните суверени права. Това е официалната позиция и тя бе застъпена и при посещението на Си в Европа. 

Относно напрежението между Япония и Китай събеседникът изтъкна, че то на практика се "основава на общото напрежение, което наблюдаваме в индо-тихоокеанския регион, но това е функция на напрежението между Китай и САЩ".

"Темите за напрежението в Тайван и в Южнокитайско море са доста силно преекспонирани в медиите, особено по отношение на Тайван. Това е точка на напрежение, съществуваща от много години, но не мисля че този въпрос представлява заплаха за международната сигурност в Далекоизточния регион. Това не е обоснован страх, защото китайската политика е изключително далновидна. Китай има много добри и добре структурирани икономически отношения с Тайван и има необходимостта от мир в региона, без значение от политическите нерешени проблеми, свързани с позицията на Китай". 

Икономическите отношения са определящи и за отношенията между Япония и Китай. Китай е изключително важен търговско-икономически фактор за Япония. Огромна част от външнотърговските отношения на Япония са свързани с Китайската народна република, подчерта Кандиларов. "Това винаги трябва да го имаме предвид, когато говорим за напрежение, защото напрежението обикновено отразява една политическа позиция, която е функция на общото противопоставяне в геополитически план между САЩ и Китай в целия Тихоокеански регион".

Как е формирана стратегията за сигурност и отбрана на Япония? Япония се отказва от войната, като средство на външната политика и поддържането на военни сили след Втората световна война - анахронизъм ли е това? Япония държи позиция на трета икономическа сила в света. Защо не трябва да я подценяваме, въпреки че в момента йената бележи най-големи си спад от началото на 90-те години на миналия век? Да очакваме ли "Епизод 02" на ново японско икономическо чудо?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.