Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В Кения разработват първото в света гориво против малария

Шарлот Магаи, основател и главен изпълнителен директор, Mukuru Clean Stoves, „Клуб Investor“, 02.12.2023 г.

22:00 | 2 декември 2023
Автор: Антоанет Василева

Около 22000 смъртни случая всяка година са причинени от пожари у дома и тази цифра е само за Кения. Твърде много хора все още разчитат на открит огън и традиционните печки за готвене. Те не само замърсяват околната среда, но и са много вредни за човешкото здраве. Когато човек се опита да запали огън, има толкова много пушек, че буквално се разплаква. Това е ежедневие за много жени и момичета, разказва Шарлот Магаи, основател и главен изпълнителен директор, Mukuru Clean Stoves в материал за Bloomberg, излъчен в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Затова ние направихме печка с повишена ефективност. Това позволява на семействата да използват около 60% по-малко гориво и същевременно да намалят замърсяването с 90%.“

Mukuru Clean Stoves е социално-ориентирано предприятие, което произвежда готварски печки от рециклиран метал.

Магаи споделя, че е станала майка още на 16 годишна възраст и когато дъщеря ѝ била на две, се изгаря жестоко, докато Магаи е готвила с традиционна печка. Оттам идва нейното желание да създаде по-безопасна печка за своята общност.

„Промених формата на традиционните печки. Нашата печка е достатъчно стабилна, че да не падне, ако я блъсне дете. Освен това, външната ѝ част е специално изработена така, че да не се нагрява. Ако някой случайно я пипне, няма да се изгори.“

С години екипна работа успяват да усъвършенстват дизайна. Ако нещо трябва да се промени или да се подобри, те могат да го открият, защото ползват печките в домовете си. Печките ни се произвеждат от рециклиран метал. Ние го събираме от местните складове за скрап– така те са по-евтини за местното общество, обясни Магаи.

Направата на една печка струва около 3.50 долара, а после я продават за 10. Това е с около 75% по-евтино от алтернативи с подобна ефективност. Общо 400 000 домакинства използват тези печки. Така те са спестили почти 50 млн. долара от пари за гориво. Всяка една печка се продава от местни жени предприемачи, което им позволява да увеличат приходите за домакинството си с около 7 долара всяка седмица.

Магаи разказва, че е било много трудно дори да намеря спонсори и подкрепа. Били са нужни години, за да покаже на хората, които могат да я финансират, че това всъщност работи.

„Надяваме се, че до 2030, ние вече ще сме достигнали до 20 млн. домакинства в различни държави от Източна и Западна Африка.“

Освен това ние разработваме и първото в света гориво против малария. То на практика позволява на семействата да прогонват комарите всеки път, когато готвят с нашите печки и с нашето гориво, заяви Магаи.

„Никой не ти дава неща наготово в места като Мукуру. Тук човек трябва сам да открива възможности за себе си и за другите – и точно това правим ние.“

Целия материал гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.