Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Китай иска да заеме празнината, оставена от САЩ в Близкия изток

Доц. Мира Майер, преподавател в НБУ, Клуб Investor, 25.03.2023

22:18 | 25 март 2023
Обновен: 16:46 | 28 март 2023
Автор: Николета Рилска

Саудитският престолонаследик Мохамед бин Салман може да бъде лидер на арабския свят. Той се движи се зигзаобразно в постъпките си, но е много енергичен и амбициозен и разполага с огромни ресурси. Амбицията, и тя е описана в неговата Визия 2030 – е Саудитска Арабия да е центъра на ислямския и на мюсюлманския свят. Това заяви доц. Мира Майер, преподавател в НБУ, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Решението между Саудитска Арабия и Иран да възобновят дипломатическите си отношения показва, че – поне от страна на Риад – има цел да се направи региона на Близкия изток по-мирен, по-обединен..., предвид оттеглянето на САЩ преди няколко години“, посочи Майер.

"Бихме могли да предположим, че Китай може да има амбиции да заеме мястото на САЩ, но бихме могли да предположим и един многополюсен вариант за глобалния ред, в който отделни региони - като например региона на Близкия изток, може да са глобални сили". 

Тя коментира и посредничеството на Китай, като отбеляза, че страната не е особено силна на дипломатическото поле.

„Китай се намесва в тези преговори в последствие. Двете страни преговаряха с посредничеството на Оман и Ирак преди това… Двете страни имат конкретни искания една към друга, които ако се изпълнят в рамките на два месеца, ще разкрият посолства“.

Майер даде пример с желанието на Китай да е медиатор в разрешаването на конфликта между Русия и Украйна.

„Си иска да е медиатор между двете страни, но той не говори със Зеленски. Говори само с Русия… Дипломацията иска усилия и първо иска някой да е приет от двете страни“.

Гостът се спря и на позицията на Израел спрямо ситуацията в Близкия изток.

По думите на Майер Израел прима това като поражение на израелската дипломация. „Израел от много отдавна иска да установи дипломатически отношения със Саудитска Арабия“, обясни тя.

Според нея, ако министър-председателя Бенямин Нетаняху не беше следствен с три дела за корупция и измама и не беше толкова фокусиран върху собствената си съдба, не би допуснал такова положение в Израел.

„В четвъртък имаше национален протест по подобие на френския срещу закон, според който министър-председателят на Израел не може да бъде премахнат от Върховния съд в резултат на водени дела срещу корупция, измама, търговия с влияние... Може само ако той е душевно болен и не може да изпълнява длъжността си“, разказа гостът.

Майер отбеляза, че досега Нетаняху не е бил в САЩ. „Байдън има ясна позиция, че Нетаняху трябва да преразгледа отношението си към съдебната реформа“, докато той продължава твърдо да я подкрепя, стана ясно от разговора.

Целия разговор гледайте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Клуб Investor" гледайте тук