Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Производството в български завод за авточасти расте двойно въпреки спада на пазара

Андрей Косоухов, управляващ директор на ЛЕОНИ България, в "Клуб Investor”, 18.03.2023

22:10 | 18 март 2023
Обновен: 15:42 | 21 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Предизвикателството, пред което сме изправени в момента, е намирането на работна ръка. В предприятието ни сега работят 2000 души, но ще имаме нужда от повече хора. За преодоляване на недостига използваме възможността за „бизнес пътуване” и в момента имаме сърби и украинци, които работят в завода, но основно разчитаме на българските кадри. Това каза Андрей Косоухов, управляващ директор на ЛЕОНИ България, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Заводът се намира в Плевен и е доставчик на кабелни системи за едни от най-големите производители на автомобили и камиони в света. Освен това българският екип се занимава и с дизайн и разработки, посочи събеседникът.

Косоухов сподели, че предизвикателствата, свързани с прекъснатите вериги на доставка са преодолени и в момента няма проблеми.

Въпреки че на автомобилния пазар се отбелязва спад в продажбите, заводът в България от началото на тази година спрямо предходната има два пъти увеличение на производството, разказа Косоухов.

„Ние растем като обем с растящо производство и това са много добри резултати на българския завод... Някои обеми, които други заводи не успяха да произведат, бяха прехвърлени към ЛЕОНИ България. Ето защо ние растем и искаме повече хора да дойдат да работят в завода”.

Присъствието на международни компании може да подкрепи икономиката на България в технологично отношение, заяви събеседникът.  ЛЕОНИ е инвестирал около 70 милиона лева в България и пет години по-късно вече почти сме стигнали точката, когато ще започнем да си възвръщаме тези инвестиции, сподели Косоухов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” вижте тук.