Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Рискът за финансовата система в САЩ идва от все по-големите разходи на държавата

Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, "Клуб Investor", 11.03.2023 г.

21:32 | 11 март 2023
Обновен: 09:39 | 14 март 2023
Автор: Даниел Николов

Федералният резерв сигнализира, че почти сигурно ще увеличи лихвените проценти в САЩ с 0.5% на следващото си заседание на 22 март, което свали основните индекси на акциите с 2%. Икономиката продължава да избягва рецесията, като компаниите съумяват да задържат сравнително добре печалбите си и не искат да съкращават работна ръка. Има предпоставки за цикличен ръст на пазарите на акции в пролетния сезон, като в САЩ има потенциал да се заличи голяма част от спада от 2022 г., особено при американски технологични компании, които растат и имат ниско ниво на задлъжнялост. Това коментира Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант ЕЛАНА Трейдинг, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Облигационният пазар изпревари акциите през февруари в отгатването на политиката на централните банкери. Ако продължи това неравновесие между двата актива - акциите да си имат собствено поведение - това ще потвърди очакванията, че възходът на акциите е просто краткосрочен и S&P 500 пак ще бъде на нива около 4000 през лятото, ако няма даже по-осезаем спад. Това ще зависи от развитието на икономиката и пазара на имоти. Пазарът на имоти в САЩ сега пада много сериозно и винаги след такъв сериозен спад, икономиката влиза в по-осезаема рецесия - а сега пазарите очакват почти да няма рецесия."

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл твърдо намекна в изслушването си пред Конгреса тази седмица, че ще има ускоряване на повишаването на лихвените проценти за кратък период от време с вероятно 0.5% нагоре на следващото заседание до евентуален пик от 6% към средата на 2023 г. Това промени очакванията на пазарите за лихвите в края на 2023 г. и началото на следващата след надеждите за по-бързо намаляване.

"Ако се погледнат помощите за безработни, вече виждаме покачване на безработните в САЩ и то ще се отрази в следващите месеци с покачване и на самия индикатор, но засега няма признаци, че тя ще стане пак 7%-9%, което е характерно за голяма икономическа рецесия. Това кара централните банкери да продължават да натискат спирачката на дълговете и реално да спрат новото кредитиране, защото то започна да се възстановява."

Банките отново започнаха да отпускат кредити, което е проблем заради очакваните по-високи лихви в следващите три или четири години. Компаниите са свикнали да поемат дългове на 3%-4%, а сега ще трябва да работят при 7%-8%.

"Частният сектор в САЩ - компании и домакинства - успя да задържи нивото на дълговете си през последните години почти без промяна на нивата от 2008 г. Държавата е тази, която харчи все повече и повече пари - оттам идва опасността за цялата финансова система да се получи ситуация, каквато беше във Великобритания - частният сектор да не иска да финансира държавата и да започва сътветно да се калкулира повече риск."

Meta обяви нови съкращения на работници през седмицата след голямото наемане през последните години, но тези хора бързо успяват да си намерят нова работа, каза Цачев.

Инфлацията се настанява трайно в икономиката чрез работните заплати и производствените разходи - служителите очакват повишения, а фирмите калкулират тези увеличения в цените си.

Пазарът на петрол е стабилен и "не показва желание да върви нагоре", коментира Цачев.

"Китайската икономика ще получи стимул до края на годината и ще се гони 5% икономически растеж - но петролът не реагира. По-лекият път е малко надолу преди да има някакъв възход."

Краткосрочно поскъпване на акциите без поскъпване на петрола няма да е добър знак, тъй като ще показва избягване на риск от хедж фондовете за петрола, добави Цачев.

Златото и доларът се стабилизират, като може да се очаква лек спад на еврото.

В коментар за големия интерес около изкуствения интерес на пазарите, Цачев предупреди, че подобни грабващи вниманиете на много инвеститори елементи винаги съществуват, "но това което движи капиталите са лихвите, икономиката и страхът на пазара".

Какво се случва на имотния пазар в САЩ, как се развива ситуацията с Credit Suisse може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.