Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Задължителната оценка на въздействието е революция за българското законодателство

Тони Димов от Центъра за оценка на въздействието на законодателството в Клуб Investor, 05.11.2016

21:04 | 5 ноември 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Истинска революция настъпи в българското законодателство, след като се прие, че законопроектите, които депутатите внасят, вече няма да бъдат разпределяни за разглеждане и гласуване в парламентарните комисии, ако нямат аргументация и оценка на въздействието. Това обяви Тони Димов от Центъра за оценка на въздействието на законодателството в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Промяната влезе в сила на 4 ноември, но реално ще заработи на 7 ноември. Експертът разграничи мотивите от оценката на въздействието, като посочи, че мотивите съдържат субективните доводи на своите вносители, а оценката на въздействието е научно обоснована и безпристрастна

Димов цитира изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, в което се посочва, че за периода на действие на сегашното Народно събрание - от 2014 до август 2016 - само 6% от внесените 511 законопроекта отговарят на минималното изискуемо съдържание за мотиви.

"Конкретни цели за постигане са посочени в 70% от законопроектите. При 96% от тях липсва изследване на ефективността и последваща оценка на действащото право. Само при 15% има позоваване на експертиза или оценка", каза още експертът.

За периода 2010-2015 има едва 8 официално възложени оценки на въздействието.

Вижте целия разговор във видеото: